Modekwestie: Wat doe ik aan tijdens een uitreiking?

Modekwestie Een lezer vraagt kledingadvies voor de uitreiking van haar dochters propedeuse. Onze moderedacteur adviseert.

Foto Istock

De kwestie

Kan ik naar de uitreiking van de propedeuse van mijn dochter een zwarte rok aan tot over de knie met daaronder een grijze maillot?

Het advies

De rok klink als een goed idee, want netjes, elegant en niet overdreven. Maar ik zou er geen maillot onder aandoen – ik neem aan dat u met maillot geen dikke synthetische panty bedoelt, maar een die deels van katoen of wol is gemaakt. Een (grijze) maillot is op zich prima, zeker als de kleding die u draagt winters is, maar bepaald niet feestelijk. Ik zou kiezen voor een zwarte panty, en de dikte laten afhangen van kleding en schoenen. Bij laarsjes en laarzen 40 of 60 denier, bij elegante schoenen 20, 30 of 40. Nederlandse vrouwen zijn dol op dunne en vaak glimmende panty’s in laarzen, maar ik vind dat een lelijke combinatie.

Lees ook: Wat is de dresscode in theaters in het buitenland?

U vertelt niet wat er boven de rok gaat gebeuren. Bij twijfel zou ik zeggen: mooie blouse, liever niet ook zwart, en een ketting of broche.

Nog één opmerking over maillots. Ik ben geen fan van weggooien, maar het valt me op dat als ik vrouwen in maillots zie, die maillots vaak pillen, slobberen of anderszins over de uiterste houdbaarheidsdatum heen zijn. Dat staat nog grappig als je de propedeuseleeftijd hebt, maar daarboven wordt het een beetje armoedig.

Zit u ook met een modekwestie? Stuur uw vraag naar hetblad@nrc.nl.