Wereldkampioen Hamilton wint ook in Abu Dhabi, Verstappen derde

Het is de 73ste zege voor de Brit. De derde plaats van Verstappen betekent zijn elfde podiumplaats van dit seizoen.

Max Verstappen tijdens de avondrace in Abu Dhabi.
Max Verstappen tijdens de avondrace in Abu Dhabi. Foto Giuseppe Cacace/ AFP

Lewis Hamilton heeft zijn vijfde wereldtitel in de Formule 1 meer glans gegeven door ook de laatste race van het jaar te winnen in Abu Dhabi. Het is zijn 73ste zege. Sebastian Vettel eindigde als tweede en Max Verstappen werd derde. Het is alweer de elfde podiumplaats voor de Nederlandse coureur dit seizoen. In het eindklassement van het WK is Verstappen opgeklommen naar de vierde plek achter Hamilton, Vettel en Kimi Raïkkönen.

De tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso eindigde bij zijn afscheid in de Formule 1 net buiten de punten: hij werd elfde. Ter onderstreping van zijn grote carrière werd de Spanjaard uitgeroepen tot beste coureur.

Lees ook: Genoeg gekwakkeld: Fernando Alonso houdt nu de eer aan zichzelf
Twitter avatar F1 Formula 1 RACE CLASSIFICATION: ABU DHABI 🇦🇪 21 races = DONE 2018 = DONE #AbuDhabiGP #F1 https://t.co/XKe4BrEv9Z

Slechte start Verstappen

De avondrace op het circuit Yas Marina in de Emiraten begon zondag met een zware crash van de Nico Hülkenberg. Hij botste vlak na de start op de bolide van Romain Grosjean. De Duitse coureur vloog met zijn bolide door de lucht. Tijdens de virtuele safetycar wisselde de Brit Hamilton, die een speciale gouden helm droeg, zijn banden en kwam weer als vijfde de baan op en pakte nadat zijn concurrenten de banden hadden gewisseld, weer de koppositie.

Verstappen kende een slechte start, hij kwam slecht weg en verloor vier posities. Vanaf de tiende plek schoof de coureur van Red Bull weer naar voren en voerde onder meer een mooi gevecht met Fransman Esteban Ocon. Tijdens de vorige race in Brazilië botsten de jonge racers op elkaar. De Fransman probeerde als achterblijver Verstappen in te halen en tikte zijn bolide aan, waardoor hij zijn koppositie verloor en uiteindelijk als tweede eindigde. Na de race was Verstappen zo woedend dat hij Ocon een paar duwen gaf.

De mooiste inhaalactie van Verstappen was met directe concurrent Valtteri Bottas. In de bocht raakten de coureurs elkaar waarna de Nederlander de Fin voorbijging tijdens de remactie. In de resterende deel van de race probeerde teamgenoot Daniel Ricciardo nog de derde plaats te veroveren, maar Verstappen hield knap stand.

Correctie (26 november 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond de naam van Esteban Ocon gespeld als ‘Ocan’.