Chris Verlaan wint grote prijs én publieksprijs Cameretten

Cameretten De droogkomische Chris Verlaan is dit jaar de grote winnaar van het Cameretten-festival: „Word autist, meld je nu aan als cursist!”

Chris Verlaan, de grote winnaar van het Cameretten-festival.
Chris Verlaan, de grote winnaar van het Cameretten-festival. Foto Jaap Reedijk

Publiek en jury waren het zaterdagavond roerend eens: Chris Verlaan werd tweevoudig winnaar van het Cameretten-festival in het Nieuwe Luxor-theater in Rotterdam. Hij ontving de publieksprijs én de grote prijs van de jury, die hem prees om zijn hoge grapdichtheid en zijn slimme vondsten.

Chris Verlaan (34) presenteerde zich als een schuchtere jongeman die zijn autisme te lijf ging met een handjevol droogkomische opmerkingen en enkele liedjes die bij de jury – niet ten onrechte – associaties opriepen met voorgangers als Hans Dorrestijn en Kees Torn. Dat gold vooral voor een quasi-monter lied met een opwekkend refrein: „Wordt autist, meld je nu aan als cursist!”

De jury wierp hooguit de vraag op of hij de in een half uur opgebouwde spanningsboog van dit finale-optreden ook zou kunnen vasthouden als zijn programma avondvullend zou zijn. Een antwoord bleef achterwege.

Verlaan begeleidde zichzelf ietwat onvast op piano, gitaar en Turkse luit - een instrument dat naar zijn zeggen weinig verschilt van een westerse gitaar, „al is de aanslag wat harder”. En bovendien: „Je kan wel stemmen, maar het heeft totaal geen zin.” Een vierde instrument dat hij even bespeelde, was de kazoo – in Nederland beter bekend als de ooit door Drs. P omgedoopte gonzofoon.

In zijn ultrakorte dankwoord zei Verlaan, in het dagelijks leven data-analist bij de GGD in Flevoland, dat hij zich deze avond had voorgenomen „mijn eigen pad te volgen.” Ook toonde hij zich tamelijk tevreden met zijn prestatie. „Ik weet vooral dat het heel goed ging,” stelde hij vast.

Verlaan bracht onmiskenbaar de meeste hilariteit teweeg. Zijn medefinalisten lieten vooral herinneringen horen aan hun jeugdjaren als Nederlandse Marokkanen van de tweede generatie. Zo bracht het duo Waterkonijnen, bestaande uit Ismail Aghzanay en Musa Abdulwahab, een soepel swingend optreden waarin moederbinding en vaderliefde veel voorkomende thema’s vormden. Ook ging het bij hen over het speciale onderwijs voor onhandelbare kinderen, dat bij de derde finalist, Hassan el Rahaui eveneens ter sprake kwam. El Rahaui toonde zich een bedreven verteller, maar kon niet meer verrassen met zijn al menigmaal door anderen vertelde verhalen over de macho-cultuur in zo’n Marokkaans gezin en het speciale onderwijs dat voor heel wat ontspoorde jongeren geen uitkomst kon bieden. Zodat juryvoorzitter Rob van Wijk alle aanleiding had om te verzuchten: „Mag het iets origineler?”

De Cameretten-finalisten maken dit seizoen een gezamenlijke tournee.