Taiwanezen stemmen tegen homohuwelijk in referendum

Tijdens de lokale verkiezingen verloor de regeringspartij en stemde de bevolking tegen een naamsverandering van het Olympisch team en voor nucleaire energie.

LHBT-activisten huilen nadat duidelijk wordt dat zij het referendum hebben verloren.
LHBT-activisten huilen nadat duidelijk wordt dat zij het referendum hebben verloren. Foto Ann Wang/Reuters

De Taiwanezen hebben zaterdag in een referendum tijdens de lokale verkiezingen tegen het homohuwelijk gestemd. Dat melden de internationale persbureaus. Als de volksraadpleging wordt opgevolgd is het huwelijk alleen toegestaan voor koppels bestaande uit een man en een vrouw.

Het is een teleurstelling voor de LHBT-activisten in het land die hoopten dat Taiwan in Azië voortrekker kon zijn op het gebied van homorechten. In nog een ander referendum stemden de Taiwanezen tegen de naamsverandering van het Olympisch team, van de Chinese naam Taipei naar Taiwan. De referenda waren gelijktijdig met de lokale verkiezingen waarin de regeringspartij fors verloor.

Drie vragen

Begin 2017 oordeelde het Taiwanese hooggerechtshof dat het verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk was. Taiwan kreeg twee jaar de tijd om dit recht te zetten en de huidige wetgeving ofwel na te leven, ofwel aan te passen. Hierop volgde de publieke discussie of het burgerlijk wetboek aangepast moest worden of niet, en daarover ging ook de volksraadpleging.

Er waren drie vragen over LHBT-rechten in het referendum opgenomen, schrijf Taiwan News. Eén: ben je het ermee eens dat het huwelijk in het burgerlijk wetboek omschreven zou moeten worden als de eenheid tussen een man en een vrouw? (70 procent stemde voor). Twee: vind je dat de rechten van stellen van hetzelfde geslacht die samenwonen beschermd moeten worden zonder het burgerlijk wetboek aan te passen? (58 procent stemde voor). Drie, de feitelijke erkenning van het homohuwelijk: vind je dat de echtelijke rechten van homokoppels beschermd moeten worden volgens de definitie van het huwelijk in het burgerlijk wetboek? (30 procent stemde voor).

Lokale verkiezingen

De president Tsai Ing-wen van de Democratische Progressieve Partij (DPP) heeft haar nederlaag erkend in de lokale verkiezingen en kondigde direct erna aan af te treden als voorzitter van de partij. De DPP is groot voorstander van onafhankelijkheid van China. Toen Tsai in 2016 de verkiezingen won verbrak China alle banden met het land. Ondertussen begon China wel in steeds sterkere mate politieke en economische druk uit te oefenen op Taiwan. Met succes, lijkt het, omdat de steun voor de DPP onder de bevolking nu is geslonken van een meerderheid tot ongeveer een derde.

De Taiwanezen mochten zaterdag ook stemmen over het nucleaire energiebeleid van de overheid. In dit referendum stemde een meerderheid tegen het overheidsplan om het opwekken van nucleaire energie af te bouwen. Dat meldt Forbes. De referenda zijn niet-bindend.