Syrië

Veel gewonden na mogelijke gasaanval rebellen op Aleppo

De Syrische regering beschuldigt de rebellen ervan dit weekend een gifgasaanval te hebben uitgevoerd op Aleppo. Volgens de Syrische en Russische overheid zijn daarbij ruim honderd gewonden gevallen. De slachtoffers zouden ademhalingsproblemen hebben gekregen. De aanval zou zijn uitgevoerd vanaf de gedemilitariseerde zone in de provincie Idlib.

Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) bericht over de beschieting van stadswijken die bij slachtoffers verstikkingsverschijnselen veroorzaakte. Volgens staatsmediabedrijf SANA zijn 107 mensen, inclusief kinderen, gewond geraakt nadat de rebellen op drie stadsdistricten projectielen met gas afschoten.

„We kunnen niet vaststellen welk gas het is, vermoedelijk is het chloorgas, en behandelden we patiënten op basis van de symptomen”, zei een chef van een medisch team in Aleppo tegen persbureau Reuters.

Uit vergelding heeft Rusland het rebellengebied ten westen van Aleppo gebombardeerd, meldt het Russische persbureau Interfax. Dit is de eerste keer dat in het gebied gevochten wordt sinds het staakt-het-vuren, waarop Rusland en Turkije moeten toezien, vorige maand.

Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn over en weer beschuldigingen geuit van het gebruik van chemische wapens. (NRC)