Spanning tussen Rusland en Oekraïne loopt op rondom Zee van Azov

Rusland heeft drie Oekraïense marineschepen ingenomen, hierbij raakten drie Oekraïners gewond. President Porosjenko heeft aangekondigd dat de legertop samenkomt.

Het vrachtschip blokkeert de ingang van de zee. Boven de Krimbrug vliegen Russische gevechtsvliegtuigen.
Het vrachtschip blokkeert de ingang van de zee. Boven de Krimbrug vliegen Russische gevechtsvliegtuigen. Foto Pavlishak Alexey/Reuters

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne zijn zondag hoog opgelopen na een reeks incidenten op de Zee van Azov. Het Oekraïense leger meldt zondagavond dat Rusland marineschepen van het land heeft beschoten en drie boten heeft ingenomen. Drie Oekraïeners zijn hierbij gewond geraakt. President Porosjenko heeft aangekondigd dat de legertop samenkomt vanwege “buitengewone gebeurtenissen”.

Rusland heeft zondagavond bevestigd dat het drie Oekraïense marineschepen in beslag heeft genomen en wapens heeft ingezet, meldt persbureau Reuters. Volgens de Russische staatsveiligheidsdienst FSB staken de boten “illegaal de grens over” op de Zee van Azov. De drie gewonden zouden verzorgd worden en buiten levensgevaar verkeren, meldt de FSB.

De FSB zegt “onweerlegbaar bewijs” te hebben dat Kiev de “provocaties heeft geënsceneerd”. Maria Zakharova, de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, noemt de Oekraïeners op Facebook “bandieten”. “Hun methoden zijn: provoceren, druk zetten en een ander de schuld geven.”

Lees ook: Ook Nederlandse rederijen dupe van pesterijen in Zee van Azov

Straat van Kertsj afgesloten

De beschuldigingen over en weer volgen op berichten van zondagmiddag dat Rusland de ingang van de Zee van Azov heeft afgesloten door met een enorm vrachtschip de Straat van Kertsj af te sluiten. Hierdoor konden de Oekraïense marineschepen niet huiswaarts keren: de Straat van Kertsj is de enige toegang tot de zee.

De tekst loopt verder onder de kaart.

De landen beschuldigden elkaar ‘s middags al van provocaties. Rusland stelde dat Oekraïne de internationale regels overtrad door een sleepboot in het Russische gedeelte van de zee te laten varen. Het land sprak van “gevaarlijke manoeuvres” door Oekraïne.

Volgens de Oekraïense regering heeft de Russische kustwacht de Oekraïense boot zondagmiddag opzettelijk geramd, waarbij deze beschadigd raakte. Oekraïne noemde de handeling een “openlijk agressieve actie” van Rusland.

Intimidatie van de scheepvaart

Het gebied rond de Straat van Kertsj staat al langer in de belangstelling. Oekraïne en de Verenigde Staten beschuldigden Rusland er eerder dit jaar van het scheepvaartverkeer naar Oekraïne te bemoeilijken. Washington sprak over “intimidatie van de internationale scheepvaart”.

De Russische ‘pesterijen’ begonnen na de opening van de omstreden Krimbrug - die het geannexeerde schiereiland met Rusland verbindt. Russische douane en kustwacht zouden onder meer de scheepvaart bemoeilijken door inspecties, onnodige stilligdagen en hoge steekpenningen.