Nederlandse schaatssuccessen bij wereldbeker in Japan

De Nederlandse vrouwenploeg haalde zondag goud bij de wereldbeker schaatsen in Tomakomai. Kjeld Nuis haalde in Japan op het buitenijs de dubbel binnen.

V.l.n.r. Kjeld Nuis, Kai Verbij, Michel Mulder op 18 november.
V.l.n.r. Kjeld Nuis, Kai Verbij, Michel Mulder op 18 november. Foto Jiji Press/AFP

De Nederlandse vrouwenploeg heeft zondag bij de wereldbeker schaatsen in Tomakomai in Japan met miniem verschil goud veroverd op de teamsprint. Bij de mannen heeft Kjeld Nuis in Japan op het buitenijs de dubbel binnengehaald.

Vrouwenploeg

Het drietal van Oranje finishte na drie ronden in een tijd van 1.32,10. Tegenstander Italië gaf 0,02 seconde toe en eindigde als tweede (1.32,12). Canada reed de derde tijd: 1.32,81.

Namens Nederland verschenen Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong op het ijs. Vorige week pakte Oranje brons op dit onderdeel. De teamsprint wordt dit seizoen bij de WK afstanden in februari in Inzell voor de eerste keer verreden. De Jong verving Femke Beuling op het buitenijs in Tomakomai.

De mannen

Naast de dubbel schreef de 29-jarige blikvanger, Kjeld Nuis, van Team Jumbo in Japan ook de 1000 meter op zijn naam. De tweevoudig olympisch kampioen zegevierde in een tijd van 1.10,45.

Kai Verbij gaf als nummer twee 0,26 seconde op Nuis toe: 1.10,72. Thomas Krol pakte opnieuw brons met een tijd van 1.10,91. Nuis won zaterdag al de 1500 meter. Ook toen was het podium volledig Nederlands, met Patrick Roest als tweede en Krol als derde. (ANP)