Nederlandse regels zitten Belgische politie in de weg

Drugscriminaliteit België heeft last van drugscriminelen uit Nederland. Onderzoek loopt vertraging op door Nederlandse procedures en regels.

Een dumping in Maasmechelen. Dit jaar werd in België 44 keer drugsafval gevonden.
Een dumping in Maasmechelen. Dit jaar werd in België 44 keer drugsafval gevonden. Foto Pino Misuraca / Belga

Bijna elke drugsdumping in België kan worden herleid naar Nederlandse criminelen. Toch zorgen stroperige Nederlandse procedures er voor dat internationaal opererende criminelen niet efficiënt genoeg aangepakt kunnen worden. Dat zegt Marc Vancoillie, die het landelijke team ‘Drugsproductie’ aanstuurt bij de Belgische federale politie, tegen NRC. Onderzoeken naar Nederlandse criminelen die hun activiteiten in België ontplooien, lopen soms enorme vertraging op. Daardoor zouden criminelen zelfs hun straf kunnen ontlopen. Vancoillie noemt het een „pijnpunt, dat aangepakt moet worden”.

Het aantal drugsdumpingen in België stijgt explosief: in 2012 werd twee keer drugsafval gedumpt, in 2017 waren er 24 gevallen en dit jaar werd er al 44 keer gedumpt. Dat gebeurt voornamelijk aan de grens met Nederland. Volgens politiecommissaris Marc Vancoillie kunnen de vondsten dan ook bijna altijd herleid worden naar ons land. „Het lijkt er sterk op dat het dumpingen zijn van Nederlanders die weten dat het dumpen in de grensstreek leidt tot problemen voor politiediensten om succesvol op te sporen.”

Volgens Vancoillie is de grens met Nederland „een hindernis”, die in het voordeel van criminelen werkt. Zo mag een huiszoeking in Nederland wel door een Belgische agent worden bijgewoond, maar mag deze zich er in principe niet mee bemoeien. Door afwijkende regels kunnen verdachten die in Nederland verblijven en voor een Belgisch onderzoek worden aangehouden, tussentijds op vrije voeten komen. Vancoillie: „Het onderzoek kan hierdoor schade oplopen, omdat de verdachte bijvoorbeeld alle loodsen die hij heeft laat ontruimen.”

„De vertragende procedures spelen de criminelen in de kaart”, zegt de commissaris. „Zij bewegen zich vrij door Europa, maar als wij willen samenwerken met Nederland hebben we vaak te maken met enorme vertragingen. Dat belemmert de vlotte afhandeling van onderzoeken.”

De politiecommissaris heeft zijn zorgen aangekaart in Nederland en bij oversten, maar een oplossing is nog niet gevonden. Volgens hem is er een wijziging van de procedures nodig. „De aanpak van georganiseerde criminaliteit laat het nu soms afweten.”

Lees verder: Hoe Nederlandse regels de Belgische politie in de weg zitten