‘Meer dan 100 gewonden in mogelijke gasaanval op Aleppo’

Bij een aanval vanuit Idlib zijn zaterdagavond 107 mensen gewond geraakt. De Syrische overheid meldt dat slachtoffers ademhalingsproblemen hebben.

Slachtoffer van de vermeende gifgasaanval wordt onderzocht in het ziekenhuis.
Slachtoffer van de vermeende gifgasaanval wordt onderzocht in het ziekenhuis. Foto van het Syrische staatsmediabedrijf SANA via Reuters

De Syrische regering beschuldigt de rebellen ervan zaterdagavond een gifgasaanval te hebben uitgevoerd op Aleppo. Volgens de Syrische en Russische overheid zijn bij de aanval meer dan honderd mensen gewond geraakt. De slachtoffers zouden last hebben gehad van ademhalingsproblemen. De aanval zou zijn uitgevoerd vanaf de gedemilitariseerde zone in de provincie Idlib.

Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) bericht over de beschieting van stadswijken, die verstikkingsverschijnselen veroorzaakte. Volgens het staatsmediabedrijf SANA zijn 107 mensen, inclusief kinderen, gewond geraakt nadat de rebellen op drie stadsdistricten projectielen met gas afschoten. Er zijn op dit moment geen beelden bekend van deze projectielen.

Luchtaanval

“We kunnen niet vaststellen welk soort gas het is, maar we vermoeden chloorgas en behandelden patiënten hiervoor op basis van de symptomen”, zei het hoofd van doktersorganisatie van Aleppo tegen persbureau Reuters. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft nog niet gereageerd. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was op het moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Syrië roept de VN-veiligheidsraad op de aanval te veroordelen.

In een vergeldingsactie heeft Rusland het rebellengebied ten westen van Aleppo gebombardeerd, dat meldt het Russische persbureau Interfax. Dat is de eerste keer dat er in het gebied gevochten wordt sinds de ingang van het staakt-het-vuren, waar Rusland en Turkije op moeten toezien, in oktober. Het Russische ministerie van Defensie zegt Turkije op de hoogte te hebben gebracht voorafgaande aan de aanval. Het doelwit waren de rebellen die achter de aanval op Aleppo zaten.

Chemische wapens in Syrië

Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn er over en weer meerdere beschuldigingen gedaan van het gebruik van chemische wapens. De OPCW bevestigde in juli dat er drie maanden eerder chloorgas was gebruikt in een aanval die zeventig mensenlevens kostte. De OPCW mocht destijds nog geen schuldige aanwijzen, maar het mandaat van de organisatie is inmiddels aangepast. Eigen onderzoek van The New York Times reconstrueerde de aanval en stelde dat president Assad achter deze gifgasaanval in Douma zat.

Correctie (25 november 14.00 uur): in een eerdere versie van dit bericht stond dat het staakt-het-vuren in september inging. Dit is onjuist. Het staakt-het-vuren ging op 15 oktober van kracht. Een maand eerder is de gedemilitariseerde zone overeengekomen.