Kleine kans op succes bij crypto-handel op beurs

Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze keer: Crypto-indextracker HODL5

Foto Getty Images

Cryptovaluta waren dé grote beleggingshype van 2017. De buurvrouw, de bakker, de taxichauffeur en diens moeder leken ineens allemaal in bitcoins te handelen. Wie geen zin had in schimmige handelsplatformen via smartphone-apps had pech: toezichthouders stonden geen directe beurshandel in bitcoin toe. Tot afgelopen week de Zwitserse beurs de wereldprimeur kreeg: een gereguleerd beleggingsproduct dat de koersen van de vijf grootste cryptomunten volgt. Dit ‘mandje’ is samengesteld uit bitcoin, litecoin, ripple, bitcoin cash en ethereum. Met het vermogen dat beleggers inleggen, koopt de uitgever – een Britse financiële start-up – echte cryptomunten in. Allemaal volgens de regels van de beurs.

„Het grote voordeel is dat de handel via de bekende banken en beurzen gaat”, zegt Teunis Brosens, cryptovalutaspecialist bij ING. „Je loopt dus niet het risico dat het platform bij grote koersbewegingen op zwart gaat en je een uur later een flink deel van je geld kwijt bent.” Het Zwitserse product krijgt de toepasselijke noemer HODL5, wat staat voor Hold On for Dear Life – een veelgebruikt mantra in de cryptomarkten, die bekendstaan om hun forse koersschommelingen.

Mede door die volatiliteit zijn toezichthouders bijzonder kritisch over cryptovaluta. Door het anonieme karakter van de blockchain is het vaak onmogelijk te verklaren waarom sommige koersbewegingen plaatsvinden. Dat weten ook degenen die vorige week nog bitcoins in bezit hadden: in minder dan een week tijd kelderde de koers met ruim 30 procent, tot de cryptomunt nog geen 4.500 dollar waard was. Een verklaring is de uit de hand gelopen ruzie binnen de gemeenschap van bitcoin cash – wat weer een afsplitsing is van bitcoin. Het schimmenspel waardoor de waarde wordt bepaald, vormt een uitdaging voor een fondsmanager. Volgens Brosens blijft het een belegging met een flink risico. „Je ziet dat met de bitcoin ook de andere cryptovaluta flink kelderen. Je kunt je dus afvragen hoeveel risico dat ‘mandje’ met vijf koersen dan eigenlijk wegneemt.”

Dalende waarde en schaamte

Door het Zwitserse beleggingsproduct kunnen nu ook professionele beleggers meedoen in cryptovaluta. Maar of de Nederlanders nu massaal aan de cryptomunten gaan? Beleggerstrainer Hans Oudshoorn van BinckBank denkt van niet. „Volgens Europese regels moet de uitgever van elk nieuw beleggingsproduct informatie aanleveren in de taal van het land waar het product beschikbaar wordt gesteld. Zolang dit Essentiële-informatiedocument er niet in het Nederlands is, kúnnen wij het niet eens verhandelen.” Dan is er nog een ander probleem: „De interesse onder onze klanten is behoorlijk weggeëbd. Noem het de mailbox-indicator, maar ik krijg meer vragen over de gedaalde koers van Rabocertificaten dan over bitcoin.” De verklaring is volgens Oudshoorn eenvoudig: de dalende waarde en de schaamte. „Wie eind 2017 instapte, zag een flink deel van de inleg in rook opgaan. Mogelijk trekt dat bij een klimmende koers weer wat aan.”

Buiten de praktische problemen zijn er ook ideologische bezwaren bij de handel van cryptovaluta op de beurs. Want was de bitcoin niet ooit opgericht om minder afhankelijk te zijn van het huidige financiële systeem – waaronder de beurzen?

Brosens: „Het laat zien dat het blijkbaar toch niet zo eenvoudig is om dat oude systeem omver te werpen. Daarbij zijn er ook bitcoinbezitters die hopen dat de koersen stijgen als er cryptomunten via de beurs worden verhandeld. Dat wringt in de gemeenschap.” Volgens Brosens is het Zwitserse cryptomandje ook niet voor de cryptoadepten die ooit om ideologische redenen in de bitcoin stapten. „De echte cryptofans handelen sinds het begin al rechtstreeks in bitcoin, ripple of ethereum. Die hebben dit mandje niet nodig.”