Recensie

Recensie

Jacco Gardner met sfeer van ouderwetse sciencefiction

Op zijn nieuwe derde album maakt Jacco Gardner instrumentale muziek, die de luisteraar wil meevoeren door tijd en ruimte.

Foto Maria Pandiello

Na twee albums vol barokke popsongs, maakte de Nederlandse muzikant Jacco Gardner nu Somnium, een conceptuele plaat zonder zang. De muziek is bedoeld als een trip die je meevoert door tijd en ruimte. Daarbij zou zijn stem maar afleiden, meent hij.

Omdat de muziek ook het best ononderbroken ondergaan kan worden, werd Somnium bij de albumpresentatie, afgelopen vrijdag in dierentuin Artis in Amsterdam, in zijn geheel uitgevoerd, zonder pauzes. Onder het bolle plafond van het Planetarium zat Gardner samen met een vrouwelijke muzikant, ieder achter een setje synthesizers, door Gardner af en toe aangevuld met een gitaar op schoot. Boven het tweetal stond een grote boom-achtige constructie met ronde lenzen, als bladeren die bewogen en van kleur veranderen. De vormen en patronen van de lenzen werden bovendien ronddraaiend op het plafond geprojecteerd, zodat de bezoeker zich in een rustige carrousel waande. Dit dromerige geheel is bedacht door kunstenaar Thijs Biersteker, die het een Volverium noemt.

In het halfdonker speelde Gardner ingespannen zijn bloemrijke melodieën die zo geschakeerd zijn dat je de zang niet mist. Met analoge synthesizers, Moogs en akoestische gitaarnoten werd de sfeer opgeroepen van ouderwetse sciencefiction en van elegante klavecimbelmelodieën (in ‘Langragian Point’). Hij creëerde klanken in de stijl van ‘Weeping Wall’, van David Bowie, en verwijzingen naar de natuur, dankzij de kwetterende vogels in ‘Volva’.

Als bedwelmend album is Somnium een waardevolle evolutie in Gardners stijl. De combinatie van beeld en geluid bleef daarbij achter. De nogal pretentievolle introductie over een oude magiër en astronomie, kreeg geen visuele uitwerking. De cirkels waren geheimzinnig belicht, en het was fraai dat hier consequent aan werd vastgehouden. Maar in het ronde Planetarium, waar de bezoekers als in een UFO bijeen zaten, bleef de ‘trip’ uit.