Friesland Culturele Hoofdstad Leeuwarden/Fryslân leverde tot nu toe 60 miljoen euro op

Vijftig miljoen mensen in Europa wisten dat LF2018 Culturele Hoofdstad van Europa was. Daarmee is dat cijfer uit het bidbook gehaald.

De Duiker tijdens het straattheater De Reuzen van Royal de Luxe als onderdeel van Leeuwarden-Fryslan Culturele Hoofd-stad van Europa 2018.
De Duiker tijdens het straattheater De Reuzen van Royal de Luxe als onderdeel van Leeuwarden-Fryslan Culturele Hoofd-stad van Europa 2018. Foto Bas Czerwinski

De economische opbrengsten van Culturele Hoofdstad Leeuwarden/Fryslân 2018 (LF2018) zijn tot nog toe 60 miljoen euro. Dit is dit weekend bekendgemaakt in de Friese hoofdstad, bij de overdracht van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa naar de steden Matera in Zuid-Italië en het Bulgaarse Plovdiv.

Beide steden zijn Culturele Hoofdstad van Europa in 2019. In het bidbook van LF2018 werd uitgegaan van 80 miljoen euro. De 60 miljoen zijn gebaseerd op tien van de zestig grote projecten, waaronder de exposities van Mata Hari, Alma Tadema en Escher in het Fries Museum, en uitvoeringen als De Stormruiter en de Reuzen van Royal de Luxe. Volgens directeur Tjeerd van Bekkum van LF2018 wordt het cijfer van 80 miljoen „absoluut” gehaald. „De inkomsten van 50 hoofdprojecten en van 600 kleinere mienskipsprojecten krijgen we eind februari.”

Lees ook: De reuzen wandelen, eten en slapen straks in Leeuwarden

Beduidend drukker

Het voorspelde bezoekersaantal, dat in het bidbook stond, was vier miljoen. Het definitieve cijfer is nog niet bekend, omdat slechts een deel van het aantal bezoekers – van de hoofdprogramma’s – bekend is. Van Bekkum is ervan overtuigd dat het aantal van vier miljoen bezoekers is gehaald. „Daar maak ik me geen zorgen over. Het was beduidend drukker in de provincie dan vorige jaren.”

Vijftig miljoen mensen in Europa wisten dat LF2018 Culturele Hoofdstad van Europa was. Daarmee is dat cijfer uit het bidbook gehaald. Het aantal volgers op Facebook was 108.000, een record in vergelijking met andere steden die Culturele Hoofdstad waren. Opmerkelijk was dat de marketing na de zomer vooral gericht werd op de rest van Nederland. Van Bekkum noemt kunst en cultuur een „basisinfrastructuur voor iedereen.”

In 2019 en 2020 investeert de provincie Fryslân in totaal 4 miljoen euro in het culturele klimaat. Voor Friesland-marketing wordt een half miljoen uitgetrokken. De stichting LF2018 beschikte over een budget van 74 miljoen euro.

Bekijk ook onze in beeld-serie: Leeuwarden-Fryslân is een jaar lang Culturele hoofdstad van Europa

Correctie: in een eerdere versie van dit verhaal stond dat de Italiaanse stad Mateva de nieuwe Culturele Hoofdstad van Europa is. De stad heet Matera, dit is aangepast.