Moeizame zege Feyenoord op Groningen

FC Utrecht won met maar liefst 5-0 van De Graafschap, Vitesse pakte de zege bij Willem II (1-3) en Excelsior won van FC Emmen (1-2)

Groningen-aanvaller Mimoun Mahi in duel met Feyenoord-verdediger Eric Botteghin.
Groningen-aanvaller Mimoun Mahi in duel met Feyenoord-verdediger Eric Botteghin. Foto ANP

Feyenoord heeft zondagmiddag met veel moeite gewonnen van FC Groningen. In de Kuip scoorde Jens Toornstra, vervanger van de geblesseerde aanvoerder Robin van Persie, het enige doelpunt (1-0). Door de winst verstevigt Feyenoord de derde positie.

De Rotterdammers begonnen sterk aan de wedstrijd. Al na zes minuten volleerde Toornstra, na een fraaie pass van Jordy Clasie, de bal achter doelman Sergio Padt. De vroege voorsprong leek Feyenoord te verlammen, het spel werd rommelig en FC Groningen maakte daar dankbaar gebruik van.

De ploeg van trainer Danny Buijs, oud-speler van Feyenoord, kreeeg via de Japanse sterspeler Ritsu Doan in de 25ste minuut een grote kans. Hij schoot op de paal. Vlak voor rust voorkwam Feyenoord-doelman Justin Bijlow de gelijkmaker van Samir Memisevic.

Ook na rust was Groningen gevaarlijk via de behendige aanvaller Mimoum Mahi. Vlak voor tijd kwam Feyenoord beter in de wedstrijd en kreeg via Tonny Vilhena en Steven Berghuis nog grote kansen op een tweede treffer. De minieme zege op laagvlieger Groningen zal Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst zorgen baren. Volgende week wacht koploper PSV.

Grote winst FC Utrecht

FC Utrecht beleefde een makkelijke middag tegen promovendus De Graafschap. Binnen 24 minuten zetten Sander van de Streek, Willem Janssen en Gyrano Kerk de Domstedelingen op een 3-0 voorsprong. Invaller Nick Venema, die voor Jong Utrecht al negen doelpunten maakte, scoorde in de slotfase nog twee keer. Onder aanvoering van trainer Dick Advocaat heeft Utrecht 21 punten gepakt uit 13 wedstrijden en staat nu op de vijfde plaats.

Ook subtopper Vitesse wist eenvoudig te winnen. In de uitwedstrijd tegen Willem II stonden de Arnhemmers bij rust al met 0-3 voor. Matús Bero, Oussama Darfalou en Bryan Linssen maakten de doelpunten. In de slotfase scoorde Fran Sol, de Spaanse topschutter van Willem II, via een strafschop zijn tiende treffer van het seizoen. Eerder op zondag won Excelsior, na drie zware nederlagen op rij, de uitwedstrijd van FC Emmen (1-2).