Denktank 50Plus begint rechtszaak tegen partijbestuur

50Plus zegde in augustus de samenwerking op met het wetenschappelijk bureau. Oorzaak van het conflict was een kritisch evaluatierapport van de Tweede Kamerverkiezingen.

Partijvoorzitter Geert Dales van ouderenpartij 50Plus.
Partijvoorzitter Geert Dales van ouderenpartij 50Plus. Foto Remko de Waal/ANP

Het langlopende conflict tussen het wetenschappelijk bureau van 50Plus en het hoofdbestuur krijgt nu ook juridische gevolgen. De denktank van de ouderenpartij kondigde zondag aan een kort geding te starten tegen het bestuur.

Het bureau eist dat het besluit van 50Plus om te breken met de denktank wordt teruggedraaid. Ook zou het bestuur een schadevergoeding moeten betalen en niet uitbetaalde subsidie alsnog moeten overmaken. Het gaat volgens interim-voorzitter Auke de Vries om ruim 30.000 euro.

In een toelichting aan NRC geeft De Vries aan dat de kern van de zaak draait om het feit dat het bestuur “een wetenschappelijk bureau wil als een financiële melkkoe die volstrekt aan de leiband loopt van het partijbestuur”.

Kritisch evaluatierapport

Eind augustus zegde 50Plus de samenwerking met zijn eigen wetenschappelijk bureau op. Oud-voorzitter Richard de Mulder liet eerder weten dat het conflict ontstond na een kritisch evaluatierapport dat het bureau schreef na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. Hieruit kwam naar voren dat de campagne voor de verkiezingen uiterst chaotisch en onprofessioneel verliep. Bij de verkiezingen haalde 50Plus vier zetels, in de peilingen stond de ouderenpartij veel hoger.

Lees ook: Geheim rapport: chaos 50Plus-campagne

Partijvoorzitter Geert Dales ontkende dat hij de denktank te kritisch vond. Volgens de oud-VVD’er wilde het bureau geen inzicht geven in de financiën en zou het niveau van een deel van de medewerkers ondermaats zijn.

De leden van het wetenschappelijk bureau, onder wie publicist Chris van der Heijden, vinden het “onbehoorlijk” dat het partijbestuur pas wilde praten nadat het een nieuw wetenschappelijk instituut had opgericht en subsidie had veiliggesteld.

“Het WB [wetenschappelijk bureau] acht dit onbehoorlijk en onfatsoenlijk bestuur, en rest op dit moment niets anders meer dan zich te wenden tot gerechtelijke procedures.”

Het kort geding vindt dinsdag 27 november plaats.

Correctie (26 november 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat 50Plus bij de Tweede Kamerverkiezingen vier zetels won. Dat is onjuist: de partij won er twee en kwam daarmee in totaal uit op vier. Ook stond eerder boven dit artikel een foto van fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus. Die speelt in dit verhaal echter geen rol. De foto is daarom vervangen.