Britse Lagerhuis legt beslag op interne Facebook-documenten

Een commissie onderzoekt het privacybeleid van Facebook en de samenwerking met Cambridge Analytica. De documenten komen van een ander Amerikaans softwarebedrijf.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Patrick Sison/AP

Het Britse parlement heeft een uitzonderlijke procedure ingezet om interne documenten van Facebook in beslag te nemen. Een Lagerhuiscommissie besloot daartoe nadat Facebook-baas Mark Zuckerberg herhaaldelijk had geweigerd vragen van parlementsleden te beantwoorden. Dat heeft de Britse krant The Guardian zaterdagavond bekendgemaakt.

De voorzitter van de Lagerhuiscommissie voor Cultuur, Media en Sport, deed een beroep op een zelden ingezette bevoegdheid om die papieren te krijgen. Hij heeft de oprichter van een Amerikaans softwarebedrijf Six4Three gedwongen de documenten af te geven tijdens een zakenreis naar London; er werd zelfs een officier naar zijn hotelkamer gestuurd om de documenten op te halen. Uiteindelijk werd de man naar het Parlement ‘geëscorteerd’ om de bestanden over te dragen - of hij zou een boete riskeren.

In de documenten, onder meer vertrouwelijke e-mails van en aan Zuckerberg zelf, zou veel informatie staan over de controle die Facebook voert over de privacy en persoonsgegevens van gebruikers. Facebooks besluitvorming rondom die zaken staat ter discussie, in een onderzoek dat de parlementaire commissie momenteel uitvoert.

Lees ook: Het bedrijf Cambridge Analytica zette data onder meer in tijdens de Brexit-campagne, vertelde de klokkenluider in maart

Het Britse parlement wil Facebook ter verantwoording roepen voor het verstrekken van de persoonlijke gegevens uit Facebookprofielen aan big data-bedrijf Cambrigde Analytica. Oprichter Zuckerberg heeft meermaals geweigerd naar het Lagerhuis te komen om de beslissingen van zijn bedrijf toe te lichten. Tegen The Guardian zegt commissievoorzitter Damian Collins dat die weigeringen om te getuigen de parlementsleden geen keus lieten. De benodigde informatie moest dan maar via een andere weg verkregen worden:

“Dit is een ongebruikelijke stap, maar deze situatie is ook nog niet eerder voorgekomen. We hebben geen antwoorden van Facebook gekregen en we zijn ervan overtuigd dat deze documenten informatie bevatten die van groot publiek belang zijn.”

Persoonsgegevens voor politieke campagnes

In maart bleek dat het bedrijf Cambridge Analytica toegang had tot de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers wereldwijd. Het bedrijf kocht die data op en zette de informatie in voor commerciële en politieke doeleinde. Zo was het data-analysebedrijf ook actief in de campagne in aanloop naar het Brexitreferendum: de Leave-groeperingen maakten gebruik van de data.

In oktober van dit jaar concludeerde de Britse privacytoezichthouder (de Information Commissioner’s Office) al dat Facebook niet genoeg heeft gedaan om de privacy van gebruikers te beschermen. Het legde het bedrijf een boete van 500.000 pond op voor zijn aandeel in het Cambridge Analytica-schandaal. De leden van de speciale commissie willen nu precies weten wie binnen de leiding op welk moment op de hoogte was van de samenwerking.

De documenten die Collins nu heeft werden eerder in de Verenigde Staten opgevraagd in het kader van een juridisch onderzoek, door SixT4Three. Dat nam zelf actie tegen Facebook, nadat het had geïnvesteerd in het bedrijf.

Uit de documenten zou blijken dat de top van Facebook niet alleen op de hoogte was van problemen in het privacybeleid; de leiding zou ook opzettelijk de mazen in het beleid in stand houden die door Cambridge Analytica werden gebruikt bij de verzameling van gegevens. Die besluitvorming is voor parlementariër Collins interessant.