Brexitblog

EU stemt in met Brexitakkoord, May gaat spannende tijd tegemoet

De 27 EU-leiders hebben zondagochtend in een zitting van amper veertig minuten ingestemd met het uittredingsakkoord. Premier Theresa May schoof later aan in Brussel. Het is een historische, maar volgens veel EU-leiders ook trieste dag: vandaag is de eerste keer dat één van de 28 leden uittreedt. In de Britse politiek gaat de harde strijd om het akkoord voorlopig door.

Dit blog is gesloten

We sluiten het blog na een belangrijke Brexit-dag af. Zondag stemden de 27 lidstaten die overblijven in de Europese Unie in met het akkoord dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk moet regelen. In de politieke verklaring beloven de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk samen te streven naar een "nauwe en eerlijke" relatie.

Hoofdonderhandelaar namens de EU Michel Barnier tijdens de speciale top in Brussel. Foto Jonas Roosens/ANP

'Bijzondere vermelding op de tijdlijn van de Europese Unie'

"25 november 2018 zal een bijzondere vermelding krijgen op de tijdlijn van de EU", zo leest het Hoofdredactioneel Commentaar. "De club die alleen maar leek te kunnen groeien, blijkt nu ook te kunnen krimpen."

Lees hier het Commentaar: Historische dag onder voorbehoud en zonder feestgedruis

'Geen applaus, geen bloemen'

Het is weer tijd om vooruit te kijken, schrijven NRC-correspondenten Tijn Sadée en René Moerland. Zondag stemden de 27 lidstaten die na de Brexit overblijven in de Europese Unie in met het akkoord dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk regelt. Regeringsleiders spraken over een "sombere dag". Of, zoals premier Rutte het samenvatte, "geen applaus, geen bloemen".

Lees hier de analyse van onze correspondenten: Een sombere dag voor de Europese Unie

Het belangrijkste nieuws van de top

Het belangrijkste deel van de speciale Brexittop zit erop. Het kostte de 27 EU-leiders vandaag amper veertig minuten om met het Brexitakkoord in te stemmen. Dat betekent dat zij akkoord gaan met een Brexitdeal waarbij het Verenigd Koninkrijk na 29 maart voorlopig in de interne markt blijft. Die zogenoemde transitieperiode duurt tot eind 2020. Ondertussen zullen het VK en de EU onderhandelen over een nieuwe handelsafspraken. Lukt het niet om er op tijd uit te komen, dan kan de overgangsperiode met nog eens twee jaar verlengd worden.

Ondanks de kou doken buiten de top nog demonstranten op. Foto Philippe Lopez/AFP

Ook voor de Ieren is er voor nu een oplossing. Beide kampen hebben ingestemd met een "gemeenschappelijk douanegebied" waardoor er geen 'harde' grens tussen Ierland en Noord-Ierland ontstaat. Vrij verkeer van goederen en personen tussen de twee buurlanden blijft dan dus mogelijk. Mocht er in de overgangsperiode tot eind 2020 geen handelsakkoord inclusief 'zachte grens' worden gesloten, dan gaat deze noodoplossing in. De nieuwe handelsrelatie moet flexibel zijn en een stevige economische samenwerking garanderen.

Tegenstand

De top verliep voor Theresa May zondag redelijk soepel, maar daarmee is ze er nog niet. De deal zal zij begin december nog door het Britse Lagerhuis moeten loodsen, en daar stuit ze op veel tegenstand. Grassroots for Europe, een Europees netwerk dat meer dan 100 anti-Brexit-organisaties vertegenwoordigt, zou vandaag een brief hebben bezorgd aan Donald Tusk. Daarin vragen zij de EU-president om er alles aan te doen om een tweede referendum te voorkomen, aldus The Guardian. Maar een tweede referendum zou bij oppositiepartij Labour nog niet zijn uitgesloten, zei oud-premier Tony Blair. Daarmee blijft het de komende tijd spannend: krijgt May de Britten mee?

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Strategie van May is om druk op Lagerhuis op te voeren door steun te vergaren bij Britse kiezers (‘deze deal is goed voor u’), maar weigert haar plan voor te leggen aan diezelfde kiezers (‘nu tijd om vertrouwen te hebben in politici’).

Rutte: 'een uitkomst zonder winnaars of verliezers'

Andere Europese leiders nemen nu het woord. Angela Merkel zei eerder al een dubbel gevoel te hebben bij het vertrek van de Britten. Later voegde de Duitse bondskanselier toe dat het Brexit "tragisch is" maar dat de Britse stem gerespecteerd moet worden. Mark Rutte zei zojuist dat de huidige deal een "gebalanceerde uitkomst is, maar een zonder politieke winnaars of verliezers".

Het akkoord werd volgens Rutte vandaag unaniem gesteund door de EU-leiders. Maar volgens de minister-president is er "geen plan B" als het Britse parlement tegen stemt. Dat May niet het maximale uit de onderhandelingen gesleept heeft, is in de Britse politiek nu een breedgedragen gevoel. Maar van Ruttes kant was er vandaag juist waardering voor Mays werk:

"Als een betere deal mogelijk was geweest, had May die gekregen. Ze heeft er hard voor gevochten, ze is koppig geweest en ze is altijd, in positieve zin, volhardend geweest."

Het idee dat er mogelijk een betere deal voor de Britten in zat, wees Rutte dan ook stellig af.

Deze week vroeg de regering de Tweede Kamer nog om uitzonderlijke bevoegdheden om eventuele noodsituaties tijdens Brexit aan te pakken. Het gebeurt maar zelden dat de regering om zulke extra bevoegdheden vraagt. Toch is het volgens het kabinet nodig dat het bij onvoorziene situaties na Brexit snel kan ingrijpen, buiten het reguliere wetgevende proces om.

Foto Philippe Lopez/AFP

Dag van waardigheid en droefheid, aldus Macron

Volgens de Franse president Macron is vandaag een dag van droefheid en waardigheid:

"Brexit heeft duidelijk gemaakt dat uittreden een veel langer, pijnlijker en duurder proces is dan sommigen het doen voorkomen."

Daarmee insinueerde hij dat Brexiteers zoals Boris Johnson en Nigel Farage destijds gelogen hebben over de Brexitbeloftes, zoals meer geld voor de gezondheidszorg. Volgens Macron laat het proces juist zien dat Europa dringend toe is aan hervorming, aldus persbureau Reuters. "Europa is kwetsbaar en kan zeker verbeterd worden."

De enige die Brexit vandaag niet zei te betreuren, is Theresa May zelf. Zij wuifde de suggestie van enige droefheid over de divorce weg. In plaats daarvan zei de premier juist uit te kijken naar de komende paar weken waarin ze het akkoord moet gaan 'verkopen' aan het Britse Lagerhuis: "Ik kijk uit naar die campagne". De stemming in het Lagerhuis volgt waarschijnlijk op 10 december.

Foto Olivier Matthys/AP Photo

Brexit met Britse humor

De stemming in Brussel is dan misschien wat bedompt, op Twitter doen de Britten waar ze goed in zijn: politiek met humor aanvliegen. Het populaire Twitteraccount 'The Irish Border' tweette zojuist dat het een "hele belangrijke zondag is". Maar, zo leest een tweetje op het anonieme account vervolgens, "het is wel pijnlijk dat ik niet eens ben uitgenodigd voor m'n eigen oplossingsceremonie":

Twitter avatar BorderIrish The Irish Border I haven’t even been invited to my own Solved Ceremony https://t.co/OLbNAOY1iI

EU27 has endorsed the Withdrawal Agreement and Political Declaration on the future EU-UK relations.

— Donald Tusk (@eucopresident) November 25, 2018

Het account is een grote knipoog naar de Ierse grensproblematiek. De harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland die met Brexit dreigde te ontstaan, was de afgelopen maanden een enorm hekel punt in de onderhandelingen.

Eerste reactie van Rutte

Mark Rutte heeft zojuist via Twitter een eerste reactie gegeven. De minister-president zegt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zeer te betreuren. Door het vertrek wordt Nederland "in elk scenario getroffen" maar, zo zegt Rutte, die gevolgen zouden zonder deal veel ernstiger zijn.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Het is geen geheim dat ik het Britse vertrek uit EU zeer betreur. NL wordt daardoor in elk scenario getroffen, maar die gevolgen zijn in een no-deal scenario veel ernstiger dan bij een terugtrekkingsakkoord. De deal die er nu ligt is het maximaal haalbare. #Brexit

Ook sluit hij zich aan bij zijn Europese ambtsgenoten door te stellen dat dit akkoord nu het "maximaal haalbare is". De Ierse premier Leo Varadkar zei dan ook dat vandaag binnen bij alle EU-leiders eenzelfde gevoel heerste: heronderhandelen gaat niet gebeuren. Varadkar: "Een betere deal bestaat alleen in de fantasie van de mensen."

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Er ligt nu een ambitieus kader voor toekomstige relatie tussen VK en EU. Hierin worden voor NL belangrijke onderwerpen zoals handel, diensten, visserij en veiligheid benadrukt. En goede afspraken garanderen de concurrentiepositie van onze ondernemingen.

Later vandaag wordt nog een officiële verklaring van Rutte verwacht.

40 Redenen om dit akkoord te steunen, volgens Downing Street

Het kantoor van May in Londen zet ondertussen vol in op het werven van Britse steun voor het akkoord. De komende weken zal May namelijk alle zeilen bij moeten zetten om ervoor te zorgen dat het Lagerhuis met de huidige deal akkoord gaat. Dat kan als de Britse burgers ervan overtuigd worden dat een betere deal op dit moment niet mogelijk is, denkt May. Het twitterkanaal van 10 Downing Street bracht daarom nog tijdens de persconferentie van de premier zojuist een lijst naar buiten van 'veertig redenen om dit akkoord te steunen'. Hier de tweet:

Twitter avatar 10DowningStreet UK Prime Minister 40 reasons to back the Brexit deal 👇 [tap to expand] #BackTheBrexitDeal https://t.co/Twx7KGvn2Z

May: we verlaten de EU maar niet Europa

Gehuld in Europees blauw nam May zojuist het woord in Brussel. Vrijwel meteen seerde ze de Britten, waarbij ze hamerde op wat wat haar betreft de voordelen van het akkoord zijn. Dat zijn onder meer controle over de grenzen en het einde aan vrij verkeer van personen, het standpunt dat ze de afgelopen weken steeds vaker herhaalde om pro-Brexiteers en populistische stemmers aan zich te binden.

Volgens May bepaalt het VK voortaan zelf welke immigranten binnen komen, zoals de "geschoolde immigranten die iets bijdragen aan het VK". Ook herhaalde de premier dat er extra investeringen zullen worden gedaan in de gezondheidszorg, en dat er nu een einde komt aan Europese rechtspraak in het VK.

Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

Met de kleur van haar jasje leek May bijna te willen uitdragen wat ze verder in haar toespraak zei: de handelsrelatie tussen de EU en het VK zal goed blijven, en het VK wordt een sterkere handelspartner voor de Unie dan welke andere partner dan ook. De onvrede in het VK adresseerde ze indirect ook: "In onderhandelingen krijg je niet altijd niet altijd wat je wil, maar moet aan je belangrijkste punten vasthouden en tegelijkertijd concessies doen." May sloot af met de woorden dat deze deal een "bright future" voor de Britten verzekert.

Hoekstra: 'Brexit zelf vind ik een ramp'

In Nederland houdt het zojuist gesloten akkoord de gemoederen ook bezig. Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) schoof vanmorgen aan bij Buitenhof: "Dat het Brexitakkoord er is, is voorzichtig goed nieuws, maar de Brexit zelf vind ik een ramp". Hoekstra stelde dat de scheiding slecht nieuws is voor Nederland en Europa, maar dat uiteindelijk ook zal blijken dat het slecht is voor het Verenigd Koninkrijk zelf.

Volgens de minister gaat de EU en ook Nederland de komende tijd economische klappen moeten opvangen. Het feit dat het VK voor Nederland een zeer belangrijke handelspartner is, zal hier veel effect hebben, zegt Hoekstra. Later vandaag komt Rutte in Brussel nog aan het woord.

Twitter avatar Buitenhoftv Buitenhof 'Dat het #Brexit-akkoord er is, is voorzichtig goed nieuws, maar de Brexit zelf is een ramp,' zegt minister van @Financien @WBHoekstra over de gevolgen van Brexit voor Nederland #buitenhof https://t.co/SEdOyRqnGr

Merkel: 'ik heb een dubbel gevoel'

Dubbele gevoelens vandaag bij het akkoord, zo zei Angela Merkel net. Volgens de Duitse bondskanselier is het huidige akkoord een "diplomatiek kunstwerk".

"Het is tragisch dat het VK nu de Europese Unie na meer dan 45 jaar verlaat, maar we hebben nu een goede, ambitieuze basis voor een nauwe band met het Verenigd Koninkrijk."

Later vanmiddag komen Mark Rutte en de Franse president Macron nog met een verklaring.

Juncker spreekt van 'best mogelijke deal'

Jean-Claude Juncker (midden) feliciteert EU-onderhandelaar Michel Barnier 'op z'n Europees'. Foto John Thys/AFP

Het woord was zojuist aan EU-president Tusk, commissievoorzitter Juncker en EU-onderhandelaar Barnier. Alle drie kwamen zij met een aparte verklaring, maar die zijn allemaal van ongeveer gelijke strekking. Opvallend waren wel de woorden van Juncker.

Het meeste werk, zo zei de voorzitter, dient zich nu aan. Volgens hem is het akkoord dat nu bereikt is, "the best deal possible". Het is een belangrijke uitspraak die Juncker net met stemverheffing herhaalde, en hij zei te hopen dat het Lagerhuis dit ook beseft.

Juncker adresseert Westminster daarmee indirect en wijst hen, evenals de lidstaten eerder, tussen de regels door op hun verantwoordelijkheid. Maar, zo stelde hij wel, de parlementsleden moeten zelf besluiten hoe zij in december stemmen. Tot slot besloot Juncker: "De Brexit is een verdrietig moment voor de Europese Unie en ook voor het Verenigd Koninkrijk. De toekomst zal dat uitwijzen."

Tusk zei dat de EU en het VK "ongeacht de afloop vrienden zullen blijven".

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Ahead of us is the difficult process of ratification as well as further negotiations. But regardless of how it will end, one thing is certain: we will remain friends until the end of days, and one day longer. #Brexit

Ondertussen in de Brusselse straten...

Met een temperatuur van amper vier graden Celcius en diverse dranghekken voor de deur, is de speciale Brexittop in Brussel op dit moment niet de prettigste plek om te demonstreren. Toch hebben zich buiten de top betogers vóór en tegen Brexit verzameld. Een SkyNews-verslaggever filmt hoe een demonstrant de zeshonderd pagina's van het akkoord met een brander aansteekt. Op de achtergrond leeft weer een ander zich met een hamer uit op een kartonnen versie:

A protesters is using a blowtorch to set fire to the Brexit divorce deal, while another uses a giant hammer to destroy a massive cardboard version pic.twitter.com/emNBsKE9qj

— Aubrey Allegretti (@breeallegretti) November 25, 2018

Oud-premier Blair: oppositie wil naar tweede referendum

Volgens oud-premier Tony Blair went oppositiepartij Labour langzaam maar zeker aan het idee van een tweede referendum. Dat zei hij vanmorgen in een interview met de BBC. Vorig jaar probeerde de oud-premier nog fanatiek om de Britse bevolking ervan te overtuigen om Brexit niet door te zetten. Hij was toen van mening dat Brexit er doorheen was gekomen omdat de bevolking te slecht geïnformeerd was over de werkelijke gevolgen.

Zondag kwam hij daar in het interview met de BBC opnieuw op terug. Volgens Blair heeft het VK de afgelopen decennia veel baat gehad bij de interne Europese markt. Met een "pijnlijke Brexit" valt dat allemaal weg, iets wat het "VK economisch zeker zal voelen". Het alternatief echter, zo stelde de oud-premier, is verbonden blijven aan de interne markt en dus aan de EU-regels. Daarmee verwees hij naar het akkoord wat Theresa May nu gepresenteerd heeft en wat volgens hem een "zinloos" voorstel is omdat er wezenlijk weinig verandert.

Schotse premier: brief van May is 'wanhopig'

De Britse politiek draait op de achtergrond op volle toeren door. De open brief aan de Britten die premier May er gisteren vanaf het premiersaccount op Twitter uit liet gaan, valt niet bij iedereen goed. De Schotse premier Nicola Sturgeon, zeker geen uitgesproken criticus van May, noemde de brief vanmorgen "wanhopig".

"Bijna niets in deze wanhopige brief klopt. Dit is een slechte deal, ingegeven door de premiers pogingen om haar eigen partij te paaien. Het parlement moet tegen dit akkoord stemmen en een beter alternatief steunen".

In de brief zegt May onder meer dat ze met de deal de beloftes van het referendum nakomt: zo krijgt het Verenigd Koninkrijk meer controle over de landsgrenzen en komt er een einde aan het vrije verkeer van personen.

Ook zegt May in de brief dat het beloofde geld aan het Britse zorgsysteem, de NHS, er echt komt. Geld voor de zorg was destijds een belangrijke campagnebelofte van onder andere Leave.EU, de groep die voor uittreding was. Volgens hen zou er met een einde van het lidmaatschap ook een einde komen aan de geldstroom naar de EU. Dat geld zou vervolgens weer in het Britse zorgstelsel gepompt worden. Het zijn populistische standpunten die May de afgelopen paar weken vaak herhaalde om toch nog steun te winnen onder de bevolking.

Twitter avatar NicolaSturgeon Nicola Sturgeon I don’t say this lightly, but almost nothing in this desperate letter is true. This is a bad deal, driven by the PM’s self defeating red lines and continual pandering to the right of her own party. Parliament should reject it and back a better alternative - SM/CU or #PeoplesVote https://t.co/TSsXQtVUAZ

PM @theresa_may's letter to the nation #BackTheBrexitDeal pic.twitter.com/jdclptDbTu

— UK Prime Minister (@10DowningStreet) November 24, 2018

May schuift aan

De Britse premier is binnen. Aan de pers heeft zij nog geen reactie gegeven.

Foto Yves Herman/EPA

Lastigste horde heeft May nog niet genomen

De campagnegroep Leave.EU, waar onder meer oud-UKIP-leider Nigel Farage zich achter schaarde, is ook wakker. Via Twitter omschreef de club het akkoord vanmorgen als een "uitverkoop van het Verenigd Koninkrijk" en volgens de groep moeten de Tories dan ook in actie komen, zinspelend op een vertrek van May.

Twitter avatar LeaveEUOfficial Leave.EU BREAKING | It speaks volumes that it took EU leaders just half an hour to endorse Theresa May's pathetic Brexit sell out. She gave them everything they wanted, at Britain's expense - it's time for Tories to wake up and end this farce! Support us at https://t.co/ntwXbJeHQw https://t.co/fBUOEmCf8r

Het akkoord met de EU is voorlopig maar een kleine overwinning voor May, de lastigste horde moet zij begin december nog nemen. Waar bij de EU 'onderhandelingsmoeheid' was ingetreden, is de Britse politiek nog lang niet klaar. De komende paar weken zal May maximaal moeten inzetten om toch nog de steun van het Lagerhuis te krijgen voor haar deal.

Die steun is voorlopig maar schaars. Gedoogpartner de Noord-Ierse DUP laat het afweten, alsmede een groot deel van Mays eigen Conservatieve partij. Maar ook van de kant van Labour moet de premier het ontgelden. Oppositieleider Jeremy Corbyn stelde vanmorgen nog dat het Brits parlement "overduidelijk niet zal instemmen met het huidige akkoord".

Nu dan toch echt officieel

De volledige tekst van de vergadering zondag is al binnen. Die telt slechts drie paragrafen, waarvan de eerste puur formeel: de EU stemt in en het VK mag er dus eind maart uit. De tweede paragraaf is het langst en stelt dat de EU akkoord gaat met het kader voor toekomstige handelsafspraken zoals dat er nu ligt. In paragraaf drie wordt Barnier bedankt voor zijn "onvermoeide werk" als onderhandelaar.

Barnier: 'we blijven bondgenoten, partners en vrienden'

Ongeveer veertig minuten waren er nodig voor de EU om met het akkoord in te stemmen. En hoewel de consensus in het VK is dat May een veel betere deal had kunnen en moéten krijgen, zijn de EU-leiders het er in Brussel over eens: beter dan dit wordt het niet en we moeten nu verder.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hamerde tijdens de stemming op de verantwoordelijkheid van Europa: "Nu is het moment waarop iedereen verantwoordelijkheid moet nemen - iedereen." Eerder op de dag had Juncker Brexit al een "tragedie" genoemd, maar desondanks sprak hij zondagochtend wel zijn vertrouwen uit in de Britse regering. Wat er gebeurt als May de deal niet door het Britse Lagerhuis loodst, wilde Juncker niet zeggen.

Maar met de instemming is de Brexit er nog niet: de komende tijd zal er nog stevig onderhandeld moeten worden over hoe de toekomstige relatie er tussen het VK en de EU uit gaat zien. Als het aan EU-onderhandelaar Barnier ligt blijven de twee in ieder geval "bondgenoten, partners en vrienden".

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Dit soort dreigementen verkleint vooral de kans dat het Britse parlement instemt. Wekt ontzettende weerstand op, zelfs bij pro-Europese Lagerhuisleden. Verkeerde boodschapper. https://t.co/lgAoRBKiPs

European Commission president Jean-Claude Juncker has warned Britain cannot expect to get a better Brexit deal if Parliament rejects the agreement hammered out by Theresa May.

— LBC Breaking (@lbcbreaking) November 25, 2018

EU stemt in met Brexitakkoord

Het akkoord is erdoor, laat EU-president Tusk via Twitter weten.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk EU27 has endorsed the Withdrawal Agreement and Political Declaration on the future EU-UK relations.

Zoals verwacht ging dat vanmorgen vrij snel: binnen 38 minuten waren de 27 EU-leiders eruit.

De eerste reacties...

De EU-leiders zijn inmiddels aangeschoven aan de onderhandeltafel. Het programma voor zondag is maar kort; de Britse premier May schuift om tien uur aan. Om elf uur staat een persconferentie gepland van EU-president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker waarmee de top wordt afgesloten. Die laatste stelde bij aanvang zondag dat het een trieste dag is: "Het is treurig om een land als het Verenigd Koninkrijk te zien vertrekken. Vertrek uit de EU is geen heugelijke gebeurtenis, het is eigenlijk triest. Een tragedie".

EU-onderhandelaar Michel Barnier stelde dat "de EU altijd met het VK heeft samengewerkt en dat er nooit sprake was van tegenwerken":

"It's time to take the necessary steps", and the UK and EU will remain "allies, partners and friends", says EU #Brexit negotiator Michel Barnier ahead of summit

Live reporting: https://t.co/vpP07Ll4mp pic.twitter.com/RiXVcfUnmc

— BBC Politics (@BBCPolitics) November 25, 2018

Minister-president Rutte noemde het vertrek van het VK vanmorgen "heel erg slecht nieuws" maar volgens hem blijft met het huidige akkoord "de schade voor het VK en de EU beperkt". Rutte ging niet uit van een EU-stem tegen het akkoord, aldus persbureau Reuters: "Er zijn hier vandaag geen winnaars, [...] we verliezen allemaal, maar gezien de context is dat acceptabel".

Regeringsleiders en EU-leiders voorafgaand aan top

Zondag wordt in Brussel gestemd over het uittredingsverdrag dat de Britse premier May en de Europese Commissie hebben uitonderhandeld. De top volgt een strikt schema: eerst komen de regeringsleiders van 27 lidstaten van de Europese Unie komen bij elkaar, May sluit een uur later aan. De leiders van de EU-landen zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het akkoord, dat nu 585 pagina's telt.

May vraagt Britten in brief om steun voor Brexitakkoord

De Britse premier Theresa May heeft de Britse bevolking in een open brief opgeroepen om zich achter haar Brexitakkoord te scharen. Ze belooft met "hart en ziel" campagne te voeren om het akkoord door het Britse parlement te loodsen.

May, die zondag in Brussel bijeenkomt met de leiders van de andere 27 EU-landen om het akkoord te ondertekenen, roept zowel voor- als tegenstanders van de Brexit op om zich te verenigen rond het plan. "Het zal een akkoord zijn dat in ons nationale belang is - dat zal werken voor ons hele land en al onze mensen, ongeacht of je 'Leave' of 'Remain' hebt gestemd", aldus de premier.

Volgens waarnemers is de kans groot dat het Lagerhuis in december tegen het moeizaam bereikte akkoord zal stemmen. Een aanzienlijk aantal Lagerhuisleden van haar eigen Conservatieve Partij en haar bondgenoten van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) zijn fel tegen het plan.

Volgens May zou instemming met het akkoord het Verenigd Koninkrijk echter in staat stellen om de diepe verdeeldheid over Brexit achter te laten en zich vanaf 29 maart 2019, de datum van Britse uittreding, te richten op andere prioriteiten, zoals de economie en gezondheidszorg. "Ik wil dat dat een moment van vernieuwing en verzoening wordt voor ons hele land", schrijft May.

""Het moet het punt markeren dat we de etiketten 'Leave' en 'Remain' voorgoed opzij zetten en weer samenkomen als één volk."

Volgens Britse zondagskranten werken leden van haar partij achter de schermen ondertussen aan alternatieve plannen voor het geval het akkoord sneuvelt, zoals velen verwachten, schrijft persbureau Reuters. Zo zijn volgens The Sunday Times minister Philip Hammond van Financiën en minister Amber Rudd van Werkgelegenheid en Pensioenen betrokken bij een plan om na 29 maart 2019 nauwere banden met de EU te behouden.

Lees ook: May rekent op de ‘whips’

Welkom in het nieuwe Brexitblog

Lees hier de ontwikkelingen terug.