Brandweer Californië: 85 slachtoffers van ‘Camp Fire’ geborgen

De dodelijkste bosbrand in het noorden van Californië is inmiddels onder controle. Het aantal doden loopt vermoedelijk nog op.

Brandweerlieden en reddingswerkers zijn in Butte County op zoek naar de lichamen van slachtoffers van de bosbrand.
Brandweerlieden en reddingswerkers zijn in Butte County op zoek naar de lichamen van slachtoffers van de bosbrand. Foto Kathleen Ronayne/AP

Er zijn inmiddels zeker 85 mensen overleden door de enorme bosbrand die woedt rond de stad Paradise, in de Amerikaanse staat Californië. Dat heeft Cal Fire, de plaatselijke brandweereenheid, zondagochtend bekendgemaakt.

Later op zondag maakte persbureau Reuters bekend dat ‘Camp Fire’, zoals de brand wordt genoemd, 100 procent onder controle is. Dit betekent dat minder brandweerlieden en reddingswerkers ingezet hoeven te worden voor de bestrijding van het vuur en dus op zoek kunnen naar mogelijke slachtoffers. Nog niet alle gevonden lichamen zijn geïdentificeerd; Cal Fire stelt het aantal doden geregeld bij.

Volgens de sheriff van het zwaar getroffen Butte County zijn nog 249 mensen als vermist opgegeven. Ruim 2.500 mensen zijn gelokaliseerd. Het is onduidelijk of er een definitief aantal slachtoffers vastgesteld gaat worden. In Californië ontbreekt een sluitend bevolkingsregister.

Regen en modderstromen

De afgelopen dagen zakten de temperaturen een beetje in Californië, ook viel er regen. Op sommige plekken maakte dat het lastiger voor de brandweer om te werken. De lokale autoriteiten waarschuwen bewoners dat zware regenval zou kunnen zorgen voor modderstromen in gebieden waar de brand heeft gewoed.

Lees ook: Het bos helemaal laten afbranden is het beste.

Camp Fire houdt al twee weken aan in de Californische deelstaat Butte County in de Sacramento Valley. Er is inmiddels 62.000 hectare grond verschroeid. Volgens het laatste bericht van de brandweer zijn 13.600 woningen verwoest. Het is de dodelijkste bosbrand in Californië ooit. Er woeden momenteel meer branden in de staat. Camp Fire woedt in de deelstaat Butte County, in de Sacramento Valley.