Voor op ’n plank in de keuken

Kookboeken

Wat als eerste opvalt bij het samenstellen van een lijst met kookboekklassiekers: hoeveel er niet meer verkrijgbaar zijn. Althans, niet in het Nederlands en niet nieuw. Zoals het Noord-Atlantische viskookboek van Alan Davidson, dat toch elke visliefhebber in zijn kast wil hebben staan. En zoals de Keuken van de Franse provincies van Elizabeth David, Maddhur Jaffrey’s Vegetarische Gerechten en De complete Indonesische keuken van Lonny Gerungan. Het zijn, bij gebrek aan nieuwe drukken, serieuze collector’s items geworden waar je tweedehands tot wel 150 euro voor betaalt.

Gelukkig verschijnen in dit genre toch ook regelmatig heruitgaven. Want een klassieker in de kookboekenkast is een geruststellend bezit. Dat je je keukenschort voorbindt, je messen aanzet en dan vóór je een pan op het vuur zet nog even kunt opzoeken hoe Julia het zou doen, Marcella, Beb of Cees. Dat is de kracht van zulke boeken; het biedt ons onzekere thuiskoks een gouden standaard. Dat je weet: als ik het zo maak, komt het in elk geval goed.

Net als bij kleding is er bij kookboeken veel voor te zeggen om niet elk trendje achterna te lopen, maar je geld te investeren in een gedegen basisbibliotheek. Dus die nieuwe receptenbundels van Chicks Love Food en Yvon Jaspers gewoon overslaan, en De kunst van het koken aanschaffen. Of op zoek gaan naar een vintage Lonny. Een kookboekklassieker is een investering in de toekomst, en daarmee ook een ideaal cadeau voor nestverlatende kinderen.