Vastgoed

Proef om winkels in wijk te transformeren

In de wijken Feijenoord, Oude Noorden, Crooswijk en Charlois gaat de gemeente Rotterdam helpen om leegstaande winkels een andere functie te geven. Het gaat om een proef van drie jaar waarbij in totaal negentig winkels getransformeerd moeten worden in bijvoorbeeld woningen, een praktijk voor fysiotherapie of een tandarts, thuiszorg, flexibele werkplekken of kantoren.

In wijken waar winkels goed lopen, stimuleert de gemeente juist plannen om het winkelgebied te verbeteren. Maar in andere wijken waar winkels leegstaan en er een andere vraag is, wil het college de transformatie van deze panden stimuleren. Het gaat bijvoorbeeld om stadswijken waarin het aantal inwoners groeit en er daarom meer medische of logistieke voorzieningen nodig zijn.

De gemeente transformeert winkels bij voorkeur gelijktijdig in groepen in plaats van individuele panden verspreid door de stad, zodat winkelgebieden snel een ander karakter krijgen. Het Oude Noorden, Feijenoord, Crooswijk en Charlois zijn voor de proef geselecteerd omdat in wijken relatief veel leegstaande winkels zijn.

‘Transformatiemanagers’ van de gemeente gaan vastgoedeigenaren benaderen voor een gesprek over hun leegstaande vastgoed. Het gaat met name om verspreid liggende winkels buiten de winkelgebieden in wijken. De gemeente kan helpen met de benodigde vergunningen. Daarnaast is er een team van een architect, een bouwkundige en een financieel adviseur dat kan begeleiden.