Macron veroordeelt geweld bij demonstraties in Parijs

Zeker twintig mensen zijn zaterdag gewond geraakt bij demonstraties van de ‘gele hesjes’ tegen hogere brandstofprijzen. De politie zette traangas en een waterkanon in.

Gelehesjesprotesten tegen hoge benzineprijzen op de Champs Elysees in Parijs.
Gelehesjesprotesten tegen hoge benzineprijzen op de Champs Elysees in Parijs. Foto Bertrand Guay/AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond de gewelddadigheden bij protesten tegen de verhoging van brandstofprijzen scherp veroordeeld. In een felle tweet sprak hij schande van geweld tegen de oproerpolitie.

Zeker twintig mensen zijn gewond geraakt bij de demonstraties van de ‘gele hesjes’ in Parijs, van wie een persoon ernstig, meldt persbureau AP. Er zijn tientallen arrestaties verricht.

Betogers die boos zijn om de verhoging van brandstofaccijnzen staken zaterdag barricades van stapels hout en andere materialen in brand, en bekogelden de politie met stenen. De politie zette traangas en een waterkanon in.

Volgens Macron moeten de demonstranten “zich schamen” voor de gewelddadigheden. “Er is geen plaats voor geweld in de Republiek”, schreef hij.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Merci à nos forces de l’ordre pour leur courage et leur professionnalisme. Honte à ceux qui les ont agressées. Honte à ceux qui ont violenté d’autres citoyens et des journalistes. Honte à ceux qui ont tenté d’intimider des élus. Pas de place pour ces violences dans la République.

In heel Frankrijk namen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken meer dan 100.000 mensen deel aan protesten van de ‘gele hesjes’, die over het algemeen vreedzaam verliepen. Er zijn 130 arresties verricht. In Parijs kwamen naar schatting 8.000 mensen op de been.

De ‘gele hesjes’ betoogden evenals vorige week de hele dag tegen hoge brandstofprijzen, omdat de brandstofprijs in Frankrijk in één jaar meer dan 20 procent steeg. Dit komt onder meer door hogere belastingen. Om deze reden keren de demonstranten zich ook tegen Macron, met leuzen als “Macron, dief”. Ze eisen zijn aftreden.

In het centrum van Parijs speelden de demonstraties zich onder meer af op de Champs-Élysées. Autoriteiten hadden demonstraties op de prominente verkeersader juist verboden. Volgens de politie was het gebruik van traangas en een waterkanon gericht op “ordeverstoorders” en waren zij niet gericht op de demonstratie in het algemeen, meldt ANP.

De demonstranten probeerden herhaaldelijk barricades op te werpen met stoelen, dranghekken, plantenbakken en andere grote voorwerpen. Deze barricades werden telkens door de oproerpolitie, ondersteund door het waterkanon, weer afgebroken.

Lees ook: ‘Gele hesjes’ voeren verzet tegen Macron aan De Franse regering is bezorgd over massaal protest van automobilisten tegen hoge brandstofprijzen.

De protesten in Parijs trokken minder mensen dan vorige week zaterdag, toen de ‘gele hesjes’ ook de straat op gingen. Toen hebben volgens AFP zeker 300.000 mensen gedemonstreerd tegen de hogere brandstofprijzen. Bij die demonstraties werden onder andere snelwegen geblokkeerd. Twee mensen zijn bij de protesten omgekomen en meer dan 600 mensen zijn gewond geraakt.

Wallonië

Het benzineprijzenprotest is ook overgewaaid naar België. Vrijdagavond is in de Waalse stad Charleroi een demonstratie van de ‘gele hesjes’ uit de hand gelopen. De Belgische politie heeft twee arrestaties verricht en een waterkanon ingezet tegen de demonstranten. Meerdere agenten raakten gewond. Dat meldt De Standaard.

Er waren zo’n honderd man op de been voor het protest bij een rotonde in het centrum van Charleroi. Volgens De Standaard liep het uit de hand toen zich rond middernacht relschoppers bij het gezelschap voegden. Op videobeelden is ogenschijnlijk te zien hoe een molotovcocktail of een ander explosief is gebruikt. Ook zijn omliggende winkels geplunderd en zijn er op straat vernielingen aangericht. Rond 4.00 uur in de ochtend was de situatie in Charleroi onder controle.

‘Gewapende groep’

Twee mensen zijn gearresteerd voor het aanzetten tot rellen en voor het aanvallen van ambtenaren, meldt een politiewoordvoerder tegen De Standaard. “We tillen hier heel zwaar aan, het gaat hier eigenlijk om een gewapende groep die aanvalt.” Als de twee worden veroordeeld, kunnen zij vijf tot tien jaar gevangenis krijgen.

Het was de tweede nacht op rij dat er in Charleroi protesten plaatsvonden. Zaterdag werd er ook in het Belgische Luik gedemonstreerd. Zo’n dertig demonstranten blokkeerden er brandstofdepots, aldus De Standaard.

Dit bericht is geactualiseerd.