Regeringspartij Taiwan verliest bij lokale verkiezingen

President Tsai Ing-wen is groot voorstander van onafhankelijkheid van China. De lokale verkiezingen vormden indirect een referendum over die koers.

President Tsai Ing- wen (in het blauwe jasje) in de rij voor een stembureau in Taiwan.
President Tsai Ing- wen (in het blauwe jasje) in de rij voor een stembureau in Taiwan. Foto David Chang/EPA

De Democratische Progressieve Partij van president Tsai Ing-wen in Taiwan heeft haar nederlaag erkend bij de lokale verkiezingen in de cruciale zuidelijke havenstad Kaohsiung. Dat meldt persbureau Reuters. Tsai kondigde direct daarna aan af te treden als voorzitter van haar partij.

De premier van het land, William Lai, bood bovendien zijn ontslag aan bij Tsai na de verkiezingsnederlaag. “De verkiezingsresultaten laten zien dat de mensen niet tevreden zijn”, schreef hij in een verklaring. Tsai zei zaterdag echter zijn ontslag niet te accepteren.

De lokale verkiezingen in Taiwan gelden als een soort indirect referendum over het beleid van Tsai die sterk voorstander is van Taiwans onafhankelijkheid van China. Tsai gaat er niet van uit dat Taiwan automatisch bij China hoort. China meent echter dat het vasteland en Taiwan één ondeelbaar land vormen, al zit er in de praktijk een onafhankelijke regering in Taiwan.

Lees ook deze reportage uit Taiwan: China verleidt vooral jonge Taiwanezen

Grote economische en politieke druk China

De nederlaag komt in een tijd waarin de economische en politieke druk vanuit China op Taiwan sterk is togenomen. China verbrak in 2016, het jaar dat Tsai de verkiezingen in Taiwan won, alle officiële banden met Taiwan. NRC-correspondent Garrie van Pinxteren schreef daarover half november:

“Niet alleen nam de militaire dreiging erna snel toe, ook op diplomatiek en economisch vlak ondervindt Taiwan de nadelige gevolgen: China koopt steeds meer diplomatieke relaties weg, Chinese studenten mogen minder snel studeren in Taiwan terwijl eigen talent makkelijker naar China trekt, en hoogleraren worden weggekocht door China en Hongkong.”

China heeft bovendien het toerisme naar Taiwan vanaf het vasteland stevig ingeperkt. Sinds president Tsai twee jaar geleden aan de macht kwam, nam de Chinese toeristenstroom al met eenderde af.

Dit Chinese beleid lijkt effectief. Ruim de helft van de Taiwanezen was in 2016 nog vóór formele onafhankelijkheid, nu is dat aantal geslonken tot slechts ruim een derde. Tsai’s Democratische Progressieve Partij was in Kaohsiung, tot het verlies van zaterdag, maar liefst twintig jaar aan de macht. Ook op veel andere plekken staat de partij van Tsai op verlies.