Pakistan pakt aanhangers radicale moslimgeestelijke op

Khadim Hussain Rizvi zelf was vrijdag al gearresteerd. Hij riep zijn volgelingen op opnieuw de straat op te gaan tegen de vrijspraak van de van blasfemie beschuldigde vrouw Asia Bibi.

Aanhangers van Khadim Hussain Rizvi botsen vrijdagnacht met de politie in Pakistan tijdens een demonstratie tegen Rizvi's arrestatie.
Aanhangers van Khadim Hussain Rizvi botsen vrijdagnacht met de politie in Pakistan tijdens een demonstratie tegen Rizvi's arrestatie. Foto Shahzaib Akber / EPA

De politie in Pakistan heeft circa 300 aanhangers van de radicale moslimgeestelijke Khadim Hussain Rizvi opgepakt. Dat meldt persbureau AP. Rizvi spoorde zijn volgelingen aan dit weekend opnieuw de straat op te gaan uit protest tegen de recente vrijspraak van een christelijke vrouw, Asia Bibi. Zij had daarvoor jarenlang in een dodencel gezeten wegens blasfemie.

Bibi werd ervan verdacht in 2009 de moslimprofeet Mohammed te hebben beledigd. Het Hooggerechtshof sprak haar op 31 oktober echter vrij bij gebrek aan bewijs. Rizvi zijn aanhangers begin november op de straat op te gaan om hun woede te uiten over die vrijspraak. De demonstraties duurden drie dagen lang voort.

Rizvi wilde dat zijn aanhangers dit weekend opnieuw tegen de vrijspraak van Bibi zouden gaan demonstreren. Volgens de Pakistaanse overheid zouden die protesten de openbare orde in gevaar brengen. Ook moedigde de radicaal-islamtisiche Tehreek-e-Labbaikpartij van Rizvi mensen aan om de rechters van het Pakistaanse Hooggerechtshof die Bibi vrijspraken, te vermoorden.

Vijf gewonden bij botsingen tussen demonstranten en politie

Rizvi zelf werd vrijdag al gearresteerd. De politie pakte in de nacht daarna ook een groot deel van zijn vertrouwelingen op. Ook arresteerde de politie een groot aantal mensen tijdens de protesten tegen Rizvi’s arrestatie die vrijdagnacht plaatsvonden. Bij botsingen tussen de politie en demonstranten vielen zeker vijf gewonden volgens persbureau Reuters.

Rizvi riep zijn aanhang afgelopen zomer ook al op te protesten tegen Geert Wilders, toen die zich had voorgenomen anti-Mohammed-cartoonwedstrijd te organiseren. Wilders blies dat geplande evenement uiteindelijk af.

Het is niet duidelijk waarvoor Rizvi zal worden aangeklaagd. Pakistan heeft in het verleden vaker religieuze leiders opgepakt, maar die bleven volgens AP zelden lang vastzitten.