Kunstprijs

Roos ‘briljanten’ kunstenaar van het jaar

Katja bij de Hermitage.
Katja bij de Hermitage.

Beeldhouwer en tekenaar Eddy Roos (1949) is door Stichting Kunstweek uitgeroepen tot Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2019, een eretitel voor kunstenaars boven de 65. Eerder wonnen Jeroen Krabbé, Ans Markus en Theo Jansma de prijs.

„Ik ben blij en vereerd. Al blijft het natuurlijk raar om kunst te classificeren, maar we leven nu eenmaal in een tijd van prijzen”, reageert Roos telefonisch. De eretitel is het resultaat van een ‘gefaseerde’ verkiezing, waarbij kunstkenners en publiek stemmen. Eén stemmer noemt hem ‘de Rodin van Nederland’.

Dans staat centraal in zijn werk. Zo staat de bronzen danseres Katja in de binnentuin van de Hermitage. Een ander bekend werk in Amsterdam is het Spanje-monument op Plein Spanje 36-39. Zijn levenswerk is de Oudhollandse tuin bij de Borg Verhildersum in Groningen. Ook maakte de aan de Rijksacademie opgeleide Roos tekeningen – daar startte hij destijds mee op station Amsterdam Centraal en in kroegen in de stad – en choreografieën.

Werk van Eddy Roos is dit weekend te zien in zijn open atelier in Amsterdam-Noord (Zamenhofstraat 94).