Hoverboards en elektrische skateboards verboden op openbare weg

Meer dan de helft van de ouders weet niet welke speelgoedvoertuigen zijn toegestaan op de openbare weg, dat zegt Veilig Verkeer Nederland.

Een jongen op een hoverboard.
Een jongen op een hoverboard. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Ongeveer de helft van de ouders weet niet dat elektrisch rollend speelgoed, zoals een hoverboard of elektrische skateboard, niet is toegestaan op de openbare weg. Dat concludeert Veilig Verkeer Nederland (VVN) zaterdag, op basis van een steekproef.

De elektrische speelgoedvoertuigen (of: e-wheels) mogen niet worden gebruikt op de stoep of het fietspad maar alleen op eigen terrein. Dit geldt voor monowheels (een elektrische eenwieler waar je op kunt staan), elektrische steppen of skateboards, hoverboards en miniatuurbromfietsjes. Iemand op niet-elektrisch rollend speelgoed geldt als voetganger en mag dus alleen op de stoep. Het gaat hierbij om skateboards, waveboards, rolschaatsen, stepjes en heelys (dat zijn wieltjes in de hiel van de schoen).

Lees ook: Elektrisch onderweg, van éénwieler tot vierwieler. Overal elektrische stepjes, behalve in Nederland

Uit de steekproef van VVN bleek dat 56 procent van de ouders dacht dat een waveboard (een skateboard dat uit twee delen bestaat en met de voet is aan te drijven) wel op het fietspad mag. Dat klopt dus niet. 54 procent van de ouders dacht onterecht dat hoverboards op de stoep mogen.

“Het is geen overbodige luxe wanneer ouders hun kinderen goed informeren over hoe en waar ze deze apparaten veilig kunnen gebruiken. Veiliger voor de kinderen zelf en zeker ook voor andere verkeersdeelnemers”, schrijft de directeur van VVN.

Hoverboards

Een hoverboard kan een snelheid van 15 kilometer per uur bereiken. In 2017 schreef het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde over het groeiend aantal gewonde kinderen als gevolg van de elektrische tweewieler. Meer dan achthonderd kinderen liepen in 2016 een botbreuk op door een hoverboard. Maandelijks kwamen er dat jaar zo’n honderd tot 150 kinderen bij de eerste hulp door een ongeluk met het speelgoed, dat meldt ANP.