Harde pakjes, dat willen we

Non-fictie

Toen Zwarte Piet en Sinterklaas nog ongestoord de schoorstenen aandeden, zeg ik zonder enige nostalgie, woedde bij ons thuis oorlog om harde pakjes, want zachte pakjes, dat waren sokken, truien, mutsen en ander praktisch spul, en we mochten sowieso niet zonder muts de deur uit, of we die nou van Sinterklaas kregen of niet. Harde pakjes beloofden lego en nintendospelletjes – en boeken die, beseften we, weliswaar hard waren maar ook het nuttige en het aangename in zich verenigden.

Hier twintig harde pakjes die aan dat criterium voldoen: voortreffelijk geschreven non-fictie over de meest uiteenlopende onderwerpen. De Duitse historicus Magnus Brechtken schreef een nieuwe biografie over nazi-architect Albert Speer. Brechtken laat zien dat het beeld van Speer als ‘goede, creatieve nazi’ zorgvuldig door Speer zelf is gecreeërd.

In Bob Woodwards Angst is alles over het reilen en zeilen in Trumps Witte Huis te lezen, beter gedocumenteerd dan in welk boek over Trump dan ook. Michael Pollan schreef een briljant boek over de geschiedenis van de psychedelica, en wat voor positieve effecten het kan hebben om een paar uurtjes je ego op te lossen met een papertrip of een paddo. Michael Palin, oud- Monty-Python, schreef de magistrale geschiedenis van HMS Erebus, het schip dat vastvroor in het poolijs, waar de bemanning na drie winters het loodje legde. Een ijzingwekkend verhaal, waardoor de kachel thuis weer extra op waarde kan worden geschat.