ChristenUnie weigert discussie over kinderpardon te sluiten

Partijcongres De ChristenUnie moest slikken dat het kinderpardon in het regeerakkoord niet werd verruimd. Partijleden blazen de discussie nieuw leven in.

Het partijcongres van de ChristenUnie werd gehouden in Zwolle
Het partijcongres van de ChristenUnie werd gehouden in Zwolle Foto Eric Brinkhorst/ANP

Gert-Jan Segers noemde het „een bittere pil” uit het regeerakkoord, maar ook „de harteklop van onze partij”, tijdens zijn toespraak op het congres van de ChristenUnie, zaterdag in Zwolle: het kinderpardon en de motie van zijn partijleden die oproept tot een tijdelijke uitzetstop van kinderen. De motie werd met grote meerderheid aangenomen: 478 mensen stemden voor, ruim negentig procent.

Daarmee geeft de ChristenUnie-achterban een helder signaal aan zowel de eigen partij als aan de regering in Den Haag. Wat hen betreft, zeggen ze, is de discussie over het kinderpardon nog niet gesloten. In het regeerakkoord sprak de coalitie af het bestaande kinderpardon niet af te schaffen, zoals VVD en CDA wilden, maar ook niet te verruimen – de wens van CU en D66.

Hoewel de CU-leden zich vorig jaar achter de beslissing schaarden om mee te doen aan Rutte III, zonder een verruiming, blijft het kinderpardon knagen. 140 ChristenUnie-leden ondertekenden deze motie, „een historisch aantal”, volgens partijvoorzitter Piet Adema, die geen advies wilde geven, maar de beslissing overliet aan het congres.

Het kinderpardon verdwijnt niet uit Den Haag. Onlangs laaide het weer op na een documentaire van Tim Hofman. Lees hoe politici ermee worstelen.

Segers liep er in zijn toespraak, die hij uitsprak voordat over de motie werd gestemd, ook op vooruit. Hij benadrukte dat „we voor en achter de schermen doen wat we kunnen. Maar ook in het besef dat wat we kúnnen, nooit genoeg zal zijn.” Ook verdedigde hij de beslissing om mee te regeren: „Soms is niets doen veel slechter dan iets doen.”

Over de motie zelf werd nauwelijks gediscusseerd in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. De enige inhoudelijke tegenwerping was de vraag of deze motie nu uitstel of afstel van het uitzetten van kinderen beoogde. „Als de indienders mikken op afstel, zonder dat te kunnen beloven, houden we de kinderen door uitstel dan niet onnodig nog veel langer in onzekerheid?”, was de vraag.

De uitzetstop waartoe de motie oproept, zou moeten duren tot staatssecretaris Mark Harbers (Asiel, VVD) een onderzoek naar de lange asielprocedures heeft afgerond, naar verwachting in de zomer. Dat stelde hij in, nadat de twee Armeense kinderen Lili en Howick na een slepende procedure toch een verblijfsvergunning kregen. „Een redelijk verzoek”, zegt Don Ceder, CU-raadslid in Amsterdam en een van de indieners van de motie. „Wij vragen om een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting.” Hij onderstreept dat het doel niet is om het regeerakkoord open te breken.

In september mochten Lili en Howick toch in Nederland blijven. Lees hier een reconstructie over die politieke beslissing.

Precies dat is nu de vraag. Betekent een uitzetstop het openbreken van het regeerakkoord? Het is aan de coalitiepartijen om dat te bepalen. Joël Voordewind, Tweede Kamerlid en migratiewoordvoerder: „Het zou wel goed zijn om met de coalitiepartijen weer in de breedte te gaan praten over dit onderwerp.”

Dat gesprek is sinds vorige week eigenlijk al weer geopend in Den Haag. Vorige week stelde de VVD namelijk voor om de discretionaire bevoegdheid, waarmee de staatssecretaris in schrijnende gevallen mensen een verblijfsvergunning kan toekennen, af te schaffen. Daarop reageerden CDA, D66 en de CU met een motie die juist vasthoudt aan die bevoegdheid, zodat er, in Segers woorden „ook als iemand is uitgeprocedeerd, ruimte blijft voor barmhartigheid.” Over die motie wordt komende dinsdag gestemd in de Tweede Kamer.

Zo lijkt de discussie over het asielbeleid en het kinderpardon ten minste op een kier te staan. Maar wat staat er nu dan te gebeuren? „Deze motie is een duidelijk signaal dat we nu op de juiste waarde moeten gaan schatten”, zegt Segers na afloop. „Daarover gaan we eerst met elkaar praten. Binnenskamers.”

Luister ook onze podcast Haagse Zaken over de ChristenUnie: