Finale Copa Libertadores dag uitgesteld na aanval op spelersbus

De langverwachte finale tussen Boca Juniors en River Plate is een dag uitgesteld nadat de spelersbus van Boca in Buenos Aires werd bekogeld door River-fans. Zeker twee spelers raakten gewond.

De bus van Boca Juniors wordt bekogeld door fans van de tegenpartij.
De bus van Boca Juniors wordt bekogeld door fans van de tegenpartij. Foto Juan Lentino/Reuters

Het had de “wedstrijd van de eeuw” moeten worden, maar de finale van de Copa Libertadores tussen River Plate en Boca Juniors uit Buenos Aires lijkt vooral uit te draaien op een groot fiasco. De spelersbus van Boca Juniors werd zaterdag door River Plate-fans bekogeld met stokken en stenen. Zeker twee spelers, aanvoerder Pablo Perez and Gonzalo Lamardo, raakten gewond. Het duel is een dag uitgesteld, tot zondagavond 21.00 uur Nederlandse tijd.

De wedstrijd is de return in de finale van de Copa Libertadores, het belangrijkste toernooi voor Zuid-Amerikaanse clubteams. Toch zullen de fans in Argentinië en de rest van het continent nog even geduld moeten uitoefenen. “We zijn op dit moment minder klaar voor deze wedstrijd dan we waren”, zei bestuurder Dario Richart van Boca Juniors volgens persbureau AP.

Tien minuten voor aftrap

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL kondigde het uitstel tien minuten voor de aftrap aan, na aanvankelijk te hebben verklaard dat er “uit medisch oogpunt” geen aanleiding was om het duel op te schorten. De wedstrijd stond gepland voor zaterdagavond 21.00 uur Nederlandse tijd, dat werd in eerste instantie verschoven naar 23.15 uur. In het stadion zaten 66.000 fans van River Plate klaar. Uitsupporters zijn niet welkom.

Door de takken en stenen die de River Plate-aanhang nabij het stadion naar de spelersbus gooide, sneuvelden meerdere ruiten. Vervolgens zette de politie traangas en pepperspray in om de ongeregeldheden te stoppen. Dat gas kwam ook de bus in. Speler Gonzalo Lamardo kampte met ademhalingsproblemen en werd volgens AP behandeld in een kliniek. Perez liep snijwonden in zijn arm op. Zijn clubarts plaatste foto’s op Instagram waarop te zien is dat de aanvoerder gewond is geraakt aan zijn oog. Zowel hij als Lamardo kreeg een pleister op zijn oog.

Nooit eerder stonden de twee clubs, stadgenoten en aartsrivalen, samen in de finale. De eerste wedstrijd eindigde op 11 november in 2-2 gelijkspel.

Volgens de voorzitter van CONMEBOL, Alejandro Dominguez, is de wedstrijd op verzoek van beide clubs uitgesteld. Nadat het besluit bekend werd gemaakt, braken er verdere rellen uit. Sommige supporters probeerden de kleedkamers te bestormen. Anderen kwamen buiten het stadion in botsing met de politie.

Dit bericht is geactualiseerd op 26 november om 06.21 uur.