Baudet sluit samenwerking met Marine Le Pen uit

Europese verkiezingen Forum voor Democratie zoekt Europese vrienden. Maar dat is niet Marine Le Pen, volgens Thierry Baudet. „Het moet wel fatsoenlijk zijn.”

Thierry Baudet tijdens het congres van Forum voor Democratie in Amsterdam.
Thierry Baudet tijdens het congres van Forum voor Democratie in Amsterdam. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Thierry Baudet wil niet dat zijn partij Forum voor Democratie na de Europese parlementsverkiezingen van mei volgend jaar gaat samenwerken met Front National, de partij van Marine Le Pen die tegenwoordig Rassemblement National heet.

In zijn toespraak op het derde partijcongres in Amsterdam zaterdagmiddag herhaalde hij het voornemen uit het programma voor de Europese Parlementsverkiezingen dat Forum voor Democratie straks in het parlement „allianties wil aangaan met gelijkgestemde partijen.”

In een korte toelichting aan NRC na afloop van zijn speech wilde Baudet niet concretiseren om welke partijen dat zou kunnen gaan. „We zijn dat nog aan het onderzoeken en hebben al verschillende contacten lopen, maar ik ga daar nu nog geen uitspraken over doen.”

Baudet denkt in elk geval aan „klassiek-liberale, eurosceptische partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum.” Desgevraagd gaat het niet om Front National van Marine Le Pen. „Het moet wel fatsoenlijk zijn.”

Blokkerende minderheden

Front National heeft in het Europees Parlement een alliantie met de PVV van Geert Wilders - één van Baudets politieke concurrenten in Den Haag.

In het verleden, nog voor hij de politiek in ging, leek Baudet wel sympathie te hebben voor de oprichter van Front National, Jean-Marie Le Pen, de vader van Marine. Hij ging een aantal maal bij hem op bezoek, en bood hem ooit een exemplaar van zijn proefschrift aan.

Doel van samenwerking met andere eurosceptische partijen is om „blokkerende minderheden” te organiseren waarmee „Brusselse bemoeizucht” met nationale kwesties tegen te houden, zo staat in het programma van de Europese Verkiezingen dat op het congres van zaterdag is aangenomen.

Op het FvD-congres werd zowel de Europese kandidatenlijst vastgesteld als die voor de Eerste Kamerverkiezingen die, via de Provinciale Staten, eveneens dit voorjaar worden gehouden. De FvD-lijsttrekker voor Europa is oud-journalist Dirk Jan Eppink, die voor de senaat Henk Otten, medeoprichter van de partij en ook penningmeester.

Lees het profiel over Otten: De grote man achter Thierry Baudet

Correctie (25 november 2018): De achternaam van Marie en Jean-Marie werd in eerdere versie abusievelijk geschreven als le Pen, zonder hoofdletter. Dat is aangepast.