PSV wint moeiteloos van Heerenveen, Ajax verslaat NAC Breda

Bij 1-0 kreeg Heerenveen-speler Thorsby rood. Jethro Mashart maakte bij zijn debuut tijdens NAC – Ajax een ongelukkig eigen doelpunt.

PSV-speler Luuk de Jong en Heerenveen-speler Dave Bulthuis in duel.
PSV-speler Luuk de Jong en Heerenveen-speler Dave Bulthuis in duel. Foto ANP

PSV blijft met overmacht de ranglijst van de eredivisie aanvoeren. De formatie van coach Mark van Bommel won ook de dertiende wedstrijd in de competitie, door op eigen veld sc Heerenveen te verslaan: 3-0. De kampioen, die dit seizoen nog geen punten verspeelde, behoudt daardoor vijf punten voorsprong op Ajax.

Van de 37e minuut was de wedstrijd eigenlijk geen wedstrijd meer, na de rode kaart voor Morten Thorsby van Heerenveen. PSV leidde op dat moment met 1-0 door een doelpunt van Hirving Lozano. Door Luuk de Jong en opnieuw Lozano liep het verschil op.

Al in de elfde minuut kwam de thuisclub op voorsprong. Lozano scoorde op aangeven van Steven Bergwijn. Enkele minuten later leken de Friezen alweer langszij te komen. Een inzet van Daniel Høegh leek doeltreffend, maar De Jong bracht net op tijd redding op zijn eigen doellijn.

Na ruim een half uur werd Thorsby uit het veld gestuurd. De Noor probeerde gevaar te voorkomen na slecht uitverdedigen van doelman Warner Hahn, maar raakte in een soort van wanhoopspoging de voet van Lozano in plaats van de bal. Scheidsrechter Pol van Boekel liet aanvankelijk doorspelen. Na advies uit Zeist ging hij de beelden echter uitvoerig bestuderen en trok vervolgens de harde conclusie: rood.

PSV kreeg in het eerste deel nog wel enkele kansjes. Een schot van Angelino werd door Hahn net uit de ‘korte’ hoek geslagen. Gastón Pereiro trof met een geplaatst schot de binnenkant van de paal.

Kort na de hervatting vergrootte De Jong de marge. De spits deed dat met een welhaast perfecte omhaal, na een voorzet van Lozano. De Jong scoorde daarmee voor de vijfde achtereenvolgende keer in een thuiswedstrijd. Even later gunde hij nummer drie aan Lozano, door de bal bij een één-tegen-één situatie voor Hahn breed te leggen op de Mexicaan.

Van Boekel keurde nog een treffer van De Jong af, omdat de bal tegen de hand van de aanvaller stuitte kort voor hij raak schoot.

Ajax - NAC Breda

Ajax heeft ook de uitwedstrijd bij NAC Breda gewonnen. De nummer twee van de eredivisie zegevierde met 3-0.

NAC kwam in de veertigste minuut op achterstand door een eigen doelpunt van Jethro Mashart, die debuteerde in het eerste elftal. Invaller Zakaria Labyad tekende in de 54e minuut voor 2-0. Klaas-Jan Huntelaar bepaalde in blessuretijd de eindstand.

Donny van de Beek viel geblesseerd uit bij Ajax. Het is onduidelijk of hij dinsdagavond tegen AEK Athene in de Champions League kan spelen. Trainer Erik ten Hag vreest dat hij in Griekenland ook nog de geblesseerde Hakim Ziyech moet missen.

Ajax verkleinde de achterstand op PSV tot twee punten. De koploper uit Eindhoven speelt zaterdagavond nog voor eigen publiek tegen sc Heerenveen.

Bij PEC Zwolle was ADO Den Haag te gast. Die wedstrijd eindigde in 2-3. Fortuna Sittard won met 3-0 van Heracles.

(ANP)