Vijf aanhoudingen wegens verdacht pakketje provinciehuis Lelystad

Eind oktober werden een verdacht pakketje en meerdere spandoeken met teksten over de Oostvaardersplassen aangetroffen bij het provinciehuis.

De politie in Lelystad zette eind oktober de omgeving van het provinciehuis van Flevoland af wegens een verdacht pakketje.
De politie in Lelystad zette eind oktober de omgeving van het provinciehuis van Flevoland af wegens een verdacht pakketje. Foto via ANP

Vijf mensen moeten begin januari voor de rechter verschijnen omdat zij vorige maand een verdacht pakketje zouden hebben achtergelaten bij het provinciehuis van Flevoland. Eind oktober werd daar een doos voor de ingang aangetroffen.

Het gebouw werd daarna ontruimd en enkele uren afgesloten. Op de gevel hingen verschillende spandoeken die betrekking hadden op de Oostvaardersplassen. De provincie had kort daarvoor besloten opdracht te geven tot het afschieten van zeker duizend edelherten.

De verdachten zijn drie vrouwen van 41, 55 en 67 jaar uit Emmeloord, Schagen en Amsterdam en twee mannen van 30 en 34 jaar uit Lelystad. Hen wordt ten laste gelegd dat zij “opzettelijk en wederrechtelijk” een gebouw onbruikbaar hebben gemaakt. Ook worden zij ervan verdacht “door geweld of dreiging met geweld” anderen gedwongen te hebben iets te doen of te dulden. Ze zijn deze week voor korte tijd aangehouden en verhoord. Op 4 januari moeten ze voor de rechter komen.

Lees ook deze reportage uit de Oostvaardersplassen: Verhuizen, doodschieten of zo laten

Explosieven Opruimingsdienst

Het incident zorgde ervoor dat het treinverkeer op station Lelystad deels plat lag. Meerdere sporen van het treinstation, dat zich aan de overkant van het provinciehuis bevindt, werden afgezet, evenals de omgeving van het gebouw.

Uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst bleek later echter dat er geen sprake was van een gevaarlijk pakketje. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil tegen NRC niet zeggen wat er wél in de doos zat. Verdachten zouden zelf op sociale media hebben aangegeven dat het om een dildo ging waar een boodschap op was geschreven, aldus de OM-woordvoerder. De actie zou een “grote grap” zijn geweest.

Afschotbeleid

Door een overmaat aan grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn veel edelherten ongezond en ondervoed. Om die reden schiet Staatsbosbeheer dieren af in het natuurgebied. Dit beleid stuit echter op veel verzet en protest van burgers.

Op videobeelden van het incident bij het provinciehuis van Flevoland was een spandoek te zien met de tekst “Welkom!!! In de schiettent van SBB.” SBB is een verwijzing naar Staatsbosbeheer.