Vier arrestaties om moord Servisch-Kosovaarse politicus Ivanovic

De gematigd politicus werd in januari dit jaar doodgeschoten. Waarom dat precies gebeurde, is nog altijd onbekend.

Politie in de verdeelde stad Mitrovica in het noorden van Kosovo. Op de muur de tekst: "Omkeren is niet mogelijk".
Politie in de verdeelde stad Mitrovica in het noorden van Kosovo. Op de muur de tekst: "Omkeren is niet mogelijk". Foto Bojan Slavkovic/AP Photo

Speciale eenheden van de Kosovaarse politie hebben vrijdagochtend vier arrestaties verricht rond de zaak Oliver Ivanovic. Dat meldt persbureau AP. De Servisch-Kosovaarse politicus werd in januari dit jaar doodgeschoten bij zijn partijkantoor Kosovo. Ivanovic stond bekend als een gematigde vertegenwoordiger van de Servische minderheid in Kosovo.

De aanhoudingen werden vrijdagochtend in het noorden van Kosovo gedaan. Drie werden opgepakt om de moord op Ivanovic, een van de arrestanten werd meegenomen door de politie omdat hij zich verzette. Het gaat om in ieder geval drie Serviërs, onder wie twee agenten. De arrestaties werden tijdens een reeks huiszoekingen verricht - onder meer het huis van zakenman Milan Radoicic werd doorzocht, maar hij werd niet gearresteerd. Op vier locaties werd bewijsmateriaal in de moordzaak in beslag genomen.

Radoicic onderhoudt nauwe banden met de Servische regeringspartij en Ivanovic stelde ooit dat hij heel veel invloed in het noorden van het land had. Ivanovic had zich eerder kritisch uitgelaten over de zakenman maar of die uitspraken verband houden met zijn dood, is vooralsnog onduidelijk. Wel had Ivanovic de autoriteiten meermaals om hulp gevraagd omdat hij en zijn familie werden bedreigd. In de zaak zouden inmiddels veertig getuigen gehoord zijn.

Demonstraties na aanhoudingen

Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, maar die status wordt door Servië en de Servische minderheid in Kosovo niet erkend. Ivanovic was de leider van de lokale sociaal-democratische partij SDP in Mitrovica, een etnisch verdeelde stad in het noorden van Kosovo. In de stad wonen ongeveer 13.000 etnische Serviërs en nog eens 72.000 Albanezen.

De huiszoekingen vrijdag vonden grotendeels plaats in Mitrovica en naar aanleiding van de arrestaties gingen tal van Serviërs later op vrijdag boos de straat op. Ivanovic werd gezien als vredestichter tussen de Servische en Albanische minderheden en hij was een van de weinige politici die Albanees sprak.

Premier Ramush Haradinaj liet vrijdag een verklaring uitgaan waarin hij opriep tot kalmte. Volgens de regering van Kosovo zijn de arrestaties niet politiek gemotiveerd. De spanningen tussen Kosovo en Servië liepen eerder deze week op toen bekend werd dat Kosovo geen lid mag worden van de internationale opsporingsorganisatie Interpol. Dat gebeurde na fors lobbywerk van Servië. Kosovo bestookte Servië daarop met hoge importtarieven.