Recensie

Verfrissend toneelmatig cabaret van Vrijdag en Sandifort

Recensie In Voorlopig voor altijd nemen cabaretiers Vrijdag en Sandifort de liefdesrelatie als metafoor voor hun artistiek partnerschap.

Martine Sandifort en Remko Vrijdag in Voorlopig voor altijd.
Martine Sandifort en Remko Vrijdag in Voorlopig voor altijd. Foto Bob Bronshoff

In Voorlopig voor altijd gooien Remko Vrijdag en Martine Sandifort, bekend van hun vette typetjes en melige sketches, het over een andere boeg. Ze kiezen een meer toneelmatige aanpak, en die werkt zeer verfrissend.

De voorstelling begint als Remko en Martine thuiskomen na een optreden en discussiëren over wie de verwarming aan heeft laten staan. Na een tijdje blijkt die ruzie over iets heel anders te gaan, want Remko heeft Martine op het toneel diep beledigd. Wat volgt is een strakke montage van losse sketches die toch steeds in dienst staan van het geheel, waarin de cabaretiers voortdurend uit hun rol stappen om de onderlinge spanningen uit te vechten.

Mooi gegeven is dat Vrijdag en Sandifort de liefdesrelatie als metafoor kiezen voor hun artistieke partnerschap. Dit levert vileine sketches op waarin de spanningen tussen de twee lekker op de spits worden gedreven (zoals wanneer de onzekere Martine haar nieuwe materiaal voorspeelt aan de lompe Remko). Bovendien biedt deze opzet ook ruimte aan commentaar op relaties in bredere zin, bijvoorbeeld in een hilarische sketch over een ouder echtpaar dat in zakelijke termen over seks praat (‘Zullen wij zo dadelijk gaan neuken?’ ‘Ik kan me er nu al op verheugen!’).

De voorstelling blijft voortdurend spannend om naar te kijken, omdat Vrijdag en Sandifort slim schakelen tussen typetje en privé-persoon, en de grens tussen die twee flinterdun is. Zo blijkt een komische sketch over een kantoorbal die een oude scharrel tegenkomt (heerlijk over the top gespeeld door Martine Sandifort) opeens ook over de makers zelf te gaan.

Door de sterke regie van Peter van de Witte vallen zelfs de mindere sketches (zoals een schetennummer en een reeks imitaties van bekende cabaretiers) op hun plaats. Voorlopig voor altijd is prachtig tragikomisch theater over het falen van de menselijke communicatie.