Opinie

Verandercoach

Marcel van Roosmalen

Ik was een van de 340.000 mensen die naar de documentaire Sylvana, Demon of Diva? keek. Wat bleef hangen was vooral haar coach, Jan Andreae, die haar door haar strijdmakker Anja Meulenbelt was aangeraden. Eerste gedachte: is dit Arjan Ederveen? Maar ‘Jan Andreae & Partners’ bestaan echt. Andreae adviseert mensen die in veranderingsprocessen zitten. Werkwijze volgens de website: „Wanneer de drie basisprincipes verbinding, volgorde en balans in de knel komen ontstaat er een dynamiek die er op gericht is de beknelling op te heffen. Als dat niet lukt ontstaan er symptomen als reactiviteit en rigiditeit. Onze trainers adviseren mensen nieuwe inzichten te vertalen in concreet gedrag (…)”

In welk stadium van behandeling Sylvana zich bevond bleef onduidelijk, maar de interactie tussen cliënt en coach was fascinerend om naar te kijken.

Jan Andreae, die voor de gelegenheden was gekapt en gekleed, was zich heel nadrukkelijk niet bewust van de camera en informeerde nonchalant bij Sylvana of ze nog obstakels was tegengekomen op haar pad. De behandeling bestond vooral uit het Sylvana naar de mond praten. Sylvana op haar beurt keek bij iedere open deur alsof het een enorme eyeopener was.

Andreae die Sylvana ermee confronteert dat ze het niet in de hand heeft of „het eerlijke pad wel het winnende pad is”.

Door Jan Andreae bleef ik kijken, je ging hopen op nog een consult.

Ah, daar was hij weer. Zwarte sweater, nippend van een espresso.

„Je bent een koorddanser terwijl er ballen naar je worden gegooid.”

Geweldige analyse.

Ja, probeer dan nog maar eens overeind te blijven, dacht ik er zelf alvast achteraan. Op een touw. Wat moet je dan doen? Bukken?

Het beste werd bewaard tot een week voor de gemeenteraadsverkiezingen, toen Sylvana haar coach opbiechtte dat ze ermee zat dat ze zich had laten gaan tegenover een student die haar „op een verkeerde manier” voorbij was gelopen.

Jan Andreae: „Als er de komende week weer dingen gebeuren waarmee je langer dan een dag gaat zitten, dan bel je mij. Dat spreken we af. Dan gaan we meteen kijken of we het kunnen resetten.”

Wow, resetten, dat wilde ik ook, misschien dat Andreae ook wel in staat was om slimme opmerkingen te copy-pasten.

De teleurstelling als je er dan achterkomt dat Jan Andreae al jaren coach conflicthantering is voor mensen in Palestina en Israël. We weten allemaal hoe dat tot nu toe uitpakt.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.