Tot vijf jaar cel voor verkrachting Nederlandse vrouwen in Antwerpen

De straffen voor de vier daders zijn lager dan geëist. De advocaat van ten minste één van hen heeft al hoger beroep aangekondigd.

Discotheek Roxy in Antwerpen
Discotheek Roxy in Antwerpen Foto Jonas Roosens/ANP

Vier mannen uit Antwerpen zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen tot vijf jaar voor het verkrachten van twee Nederlandse vrouwen. Dat meldt persbureau ANP. Het Belgische Openbaar Ministerie had zeven jaar cel geëist tegen het viertal.

Afgelopen maart bezochten de vrouwen uit Leiden de Belgische stad. In een club leerden ze een aantal mannen kennen. Van twee mannen kregen ze een lift naar hun hotel. Daar werden de vrouwen verkracht, waarna de twee binnengedrongen mannen twee anderen binnenlieten. Ook zij hadden seks met de vrouwen. Voor ze vertrokken, stalen mannen de telefoon en het geld van de vrouwen. De twee slachtoffers hebben elk een schadevergoeding van ongeveer 12.000 euro toegewezen gekregen.

DNA

De mannen hebben ter zitting volgehouden onschuldig te zijn. Drie van hen beweerden dat er sprake was van wederzijdse toestemming, de vierde ontkende seks te hebben gehad met de vrouwen. Het DNA van drie van de mannen werd aangetroffen op een of beide slachtoffers. Van één veroordeelde is geen DNA gevonden. Hij zou de vrouwen wel hebben aangerand.

Advocaat Liliane Verjauw, die de twee vrouwen bijstaat, noemt de straf voor de belagers mild. Tegen VRT zegt ze dat ze nog met haar cliënten overlegt of zij in hoger beroep zullen gaan.

Omar Souidi, die een van de mannen verdedigt, zegt zeker in hoger beroep te gaan. De verkrachting is nog altijd niet bewezen, houdt hij vol: “De slachtoffers hebben wat mijn cliënt betreft, toegestemd. We hebben daar tijdens de pleidooien ook illustratieve voorbeelden van gegeven.”