Thuiskok

Quiche met kaas en vijgen

Sliced ripe figs on white background
Sliced ripe figs on white background

Dit is zo’n gerecht wat je in elk blad ziet staan, omdat vijgen en geitenkaas nu eenmaal hippe en gezonde ingrediënten zijn. Ik pak dan toch liever het recept van Jonnie Boer. Ik heb zo het vermoeden dat het misschien minder gezond, maar wel een stuk lekkerder is.

Rol het bladerdeeg uit en leg het in een quichevorm van circa 32 centimeter. Bak het deeg blind, dat wil zeggen met een steunvulling van rijst of droge bonen, in tien minuten half af in een op 200 graden voorverwarmde oven. Verwijder de steunvulling. Verlaag de oventemperatuur tot 150 graden. Snijd de vijgen in vieren. Besprenkel ze met de balsamico, bestrooi met de rietsuiker, schep om en laat intrekken.

Klop de geitenkaas met het hele ei en de eidooier, de crème fraîche en de geraspte sinaasappelschil tot een glad mengsel. Schep het geitenkaasmengsel op de bodem van de taart. Leg de gesneden vijgen erop, schuif de taart weer in de oven en bak hem in 25 minuten af, tot de vijgen gekaramelliseerd zijn. Bedruppel voor het serveren met de honing en bestrooi met de amandelen en tijm.