Recensie

Sobere Kylie wervelt ook zonder showkostuums

Recensie De Australische zangeres speelde in Afas Live opvallend veel nieuw werk, vol country-invloeden.

Kylie Minogue live in Brussel op 8 november. Archiefbeeld.
Kylie Minogue live in Brussel op 8 november. Archiefbeeld. Foto Christie Goodwin/Darenote Ltd

Kylie Minogue had al een jaar of tien geen grote hit meer, maar ze heeft nog altijd voldoende aanhang om de Afas Live in Amsterdam helemaal uit te verkopen. De Australische zangeres gaf daar donderdagavond een voor haar doen sober concert. Zonder imposante bouwwerken als decor, zonder acrobaten: Minogue viert haar vijftigste verjaardag met een show die vooral draait om haarzelf, bijgestaan door acht dansers en vijf muzikanten.

Minogue maakte dit jaar haar veertiende album, Golden, waarop vooral de country-invloeden opvallen. ‘Stop Me From Falling’, een opgewonden popsong met banjo-partij, werd een kleine hit.

Live speelde ze een ruime selectie aan nieuwe liedjes, aangevuld met de oude successen, zoals ‘Can’t Get You Out Of My Head’ en ‘Slow’. Haar stem, voorheen nogal dun, leek sterker, in de dansbare nummers frappeerde ze met mollige bochtjes en glazige uithalen. Het statige ‘Kids’, voor haar geschreven door Robbie Williams, werd hier een soulvol nummer met swingende drums en koorzang.

Van western naar drag

Het eerste deel van de show haalde inspiratie uit westerns, met woestijnbeelden op de achterwand en acht dansers gekleed als ‘outlaws’: cowboys en Hells Angels, met bijpassend nonchalante danspassen. Climax van het optreden was het moment waarop van het toneel een New Yorkse disco werd gemaakt. Nu waren de cowboys ineens dragqueens, en ging Minogue haar troupe voor in een wervelende disco-uitvoering van ‘The Loco-Motion.’

Minogue was grappig en spontaan. Zo verdiepte ze zich in het wasvoorschrift van een oude Kylie-sjaal die haar werd toegegooid. „100% acryl!”, riep ze, „vandaar dat hij er nog goed uitziet!”.

Waar ze bij eerdere tournees verscheen in topzware showkostuums met veren, zag ze er nu simpel uit. In een blauwe hippiejurk, een wit broekpak, zwart leer, of gouden glitter danste ze losjes, ook op haar stilettohakken.