Schaatsen

Goud voor mannenploeg op WB-achtervolging

De Nederlandse mannenploeg heeft tijdens de tweede wereldbeker schaatsen in de Japanse stad Tomakomai goud veroverd op de achtervolging. Patrick Roest, Marcel Bosker en Douwe de Vries finishten na acht ronden in de buitenlucht in een tijd van 3.45,87 minuten. Olympisch kampioen Noorwegen eindigde als tweede (3.47,15), gevolgd door Japan (3.47,17). Nederland pakte vorig weekeinde in Obihiro zilver achter Rusland. Toen kwamen Bosker, De Vries en Chris Huizinga in actie.

Tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd op een buitenbaan sinds 2008, eindigde de Nederlandse vrouwenploeg als vierde. Lotte van Beek, Antoinette de Jong en Joy Beune reden over zes ronden een tijd van 3.07,93 minuten. Olympisch kampioen Japan was de snelste (3.02,37), gevolgd door Canada (3.05,95) en Rusland (3.06,69). Nederland werd vorige week nog tweede. (ANP)