Real Madrid-ster Sergio Ramos ruziet om dopingcontroles

Real Madrid Sergio Ramos testte na de finale van de Champions League in 2017 positief op een verboden middel. De Madrileense verdediger bleef onbestraft.

Real Madrid-aanvoerderSergio Ramos toont de beker na de gewonnen Champions League-finale tegen Juventus, op 4 juni 2017 in Cardiff. Even later wachtte de Spaanse verdediger een dopingcontrole.
Real Madrid-aanvoerderSergio Ramos toont de beker na de gewonnen Champions League-finale tegen Juventus, op 4 juni 2017 in Cardiff. Even later wachtte de Spaanse verdediger een dopingcontrole. Foto Peter Powell/EPA

Sergio Ramos heeft net voor de tweede keer op rij de Champions League gewonnen als hij wordt ontboden bij de dopingcontroleurs in het Millennium Stadium in Cardiff. Het is zaterdag 4 juni 2017, 22.38 uur, en terwijl de aanvoerder van Real Madrid wacht om te kunnen plassen, krijgt hij hoog bezoek. Niemand minder dan de Spaanse koning en premier komen hem feliciteren met de triomf.

Nadat hij om 00.26 uur uitcheckt bij de dopingcontrole, worden zijn bloed- en urinemonsters vervoerd naar een dopinglaboratorium in Seibersdorf. Even buiten Wenen worden de stalen geanalyseerd, de resultaten worden op 5 juli gerapporteerd aan de Europese voetbalbond UEFA.

Conclusie: de 110 milliliter urine die Ramos heeft afgestaan, bevat sporen van dexamethason, een cortisonenpreparaat met zowel een ontstekingsremmende als pijnstillende werking. Het middel verhoogt de concentratie, kan een euforisch effect hebben, en staat op de dopinglijst van wereldantidopingagentschap WADA.

Is de Spaanse topverdediger, wereldkampioen in 2010, twee keer Europees kampioen, viervoudig Champions League-winnaar en viervoudig Spaans landskampioen, echt een dopingzondaar?

Zijn casus heeft de openbaarheid nooit gehaald. Tot nu. Op basis van bronnen uit Football Leaks publiceerde het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag een verhaal waaruit blijkt dat niet altijd rechtlijnig wordt omgegaan met de anti-dopingregels in het voetbal. Niet alleen na de Champions League-finale van 2017. Ook daarvoor, wanneer Ramos en Real Madrid eveneens verwikkeld raken in incidenten met anti-dopingautoriteiten.

Antwoord in vier zinnen

Twee dagen nadat de UEFA van Ramos’ resultaten heeft vernomen, vraagt de bond hem om opheldering. Ramos antwoordt met een vierregelige e-mail waarin hij de UEFA-vertegenwoordiger aanspreekt bij haar voornaam. De clubarts van Real Madrid, schrijft hij, heeft hem de avond voor de wedstrijd behandeld aan zijn knie en schouder. Details daarvan staan in het medische verslag van de clubarts. „Ik hoop dat dit alles opheldert”, aldus Ramos.

Dexamethason is toegestaan mits clubartsen het gebruik ervan melden voordat spelers een dopingcontrole ondergaan. Dit geldt voor alle middelen die de laatste zeven dagen aan een speler zijn verstrekt. In het dossier van Ramos geen woord over dexamethason. Wel over twee spuiten van elk 1,2 milliliter van het vergelijkbare middel celestone chronodose.

Geen sprake van, stelt clubarts Mikel Aramberri van Real in een verklaring aan de UEFA. De dokter, die Ramos vergezelde in het antidopingkantoor in Cardiff, heeft de speler inderdaad twee injecties dexamethason gegeven, ter bestrijding van diens chronische pijn in knie en schouder. Maar vanwege „alle euforie” en de „aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders als de koning” heeft hij de twee middelen door elkaar gehaald. „Een menselijke fout”, aldus de dokter.

Een door de UEFA ingeschakelde expert noemt deze verklaring aannemelijk. De zaak wordt gesloten. „In de toekomst vragen we u uiterst voorzichtig te zijn bij het invullen van het dopingformulier”, schrijft de UEFA aan Reals clubarts.

Het is niet de eerste keer dat de UEFA terugkomt op een dopingcontrole bij Real. Dat gebeurt ook al vier maanden voor de Champions League-finale in Cardiff. Op 1 februari 2017 arriveren twee dopingcontroleurs onaangekondigd in Madrid om tien spelers te controleren.

Het werk van de controleurs is bemoeilijkt, aldus de UEFA in een brief die Real twee weken later ontvangt. Cristiano Ronaldo „klaagde dat hij altijd werd geselecteerd’’ voor controles. Toen de controleurs voor de tweede maal bloed poogden te prikken (dit mag maximaal drie keer), toonde Ronaldo weer zijn ongenoegen. „Dit veroorzaakte veel spanning in de ruimte”, aldus de UEFA. De situatie werd onprettiger toen medisch personeel van Real onaangekondigd te hulp schoot, en de tests bij de overige spelers afnam. Bij „hoge uitzondering” werd dit door de controleurs geaccepteerd, vanwege de toegenomen spanning in de ruimte.

Respectvol klagen

Real heeft een andere lezing. De situatie liep volgens algemeen directeur José Ángel Sánchez uit de hand omdat de controleurs „niet adequaat en onprofessioneel” handelden. Ronaldo „klaagde respectvol”. De man die bloed afnam bij Ronaldo was een „nieuw” gezicht en „waarschijnlijk niet ervaren in de omgang met topspelers”. Ook dit keer bleven sancties uit.

September 2018 komt opnieuw een klacht bij Real binnen. Betrokkene: Sergio Ramos. Het betreft een incident op 15 april van dit jaar, als Ramos na de uitwedstrijd tegen Malagá een dopingtest moet ondergaan. De controleur beschrijft dit in een rapport dat de Spaanse anti-dopingautoriteit bij Real Madrid indient.

Voordat Ramos die avond moet plassen, vraagt hij of hij eerst mag douchen. De controleur staat dit niet toe. Reglementen verbieden het, om te voorkomen dat sporters de test zouden kunnen manipuleren. Ramos uit hierop zijn ongenoegen, net als de clubarts van Real. Beiden zeggen dat het wel is toegestaan om te douchen.

Ramos stapt onder de douche, „ondanks mijn waarschuwingen”, rapporteert de dopingofficial. Wat Ramos doet, valt onder „obstructie van de dopingcontrole”. De Spaanse overheid heeft de regels de voorbije jaren aangescherpt. Mogelijke straffen: degradatie, puntenaftrek of een boete van 300.000 euro.

Ramos en Real Madrid hadden tien dagen om te reageren op het rapport. Hier werd geen gebruik van gemaakt. Vraag blijft waarom de klacht vijf maanden op zich liet wachten in plaats van de gebruikelijke paar weken.

In een reactie aan het Europese collectief voor onderzoekjournalisten (EIC), waarvan ook NRC deel uitmaakt, zegt de Spaanse antidopingautoriteit: „In deze zaak is geen enkel feit aan het licht gekomen waaruit blijkt dat er sprake was van een dopingovertreding.”

Dit verhaal is een ingekorte versie van de publicatie zoals die vrijdag in Der Spiegel verscheen.