Plan gemeente en Droom en Daad voor museum in Zuid met Boijmans-kunst

Kunst en Cultuur Een nieuw, permanent museum in Rotterdam-Zuid moet ruimte bieden aan de groeiende kunstcollectie en nieuwe bezoekers trekken.

De tuin van Boijmans, dat in 2019 lange tijd sluit.
De tuin van Boijmans, dat in 2019 lange tijd sluit. Foto Koen Suyk/ANP

De gemeente Rotterdam is in overleg met de filantropische Stichting Droom en Daad over een plan om een nieuw, permanent museum voor beeldende kunsten in Rotterdam-Zuid te vestigen. Het idee is om dit nieuwe museum in Zuid in de toekomst te verbinden met Museum Boijmans van Beuningen in het centrum van Rotterdam.

Het plan staat los van Boijmans op Zuid dat het museum afgelopen zomer aankondigde.

Boijmans wil de komende jaren tijdens een grootschalige renovatie en asbestsanering een tijdelijke dependance openen in het voormalige V&D-winkelpand bij Zuidplein.

Waar het andere toekomstige museum op Zuid zou moeten komen, is nog onbekend. Directeur Wim Pijbes van Droom en Daad, oud-directeur van de Kunsthal en het Rijksmuseum in Amsterdam, bevestigt desgevraagd dat de stichting en de gemeente een „constructief gesprek” voeren over dit prille plan. „We kijken samen naar de toekomst van de stad en van Boijmans”, reageert Pijbes. „Ik vind het interessant om de mogelijkheden te onderzoeken om tot een onderscheidend nieuw museum te komen, wat zowel de wijk als de wereld aanspreekt.”

Stad van kunst en cultuur

Met een nieuw museum in Rotterdam-Zuid wil de gemeente een permanente voorziening creëren voor de groeiende kunstcollectie in de stad. „Het verzamelen van kunst in Rotterdam is en blijft immers populair en er komen nieuwe generaties makers van wie de kunst een passende plek kan krijgen, ook op Zuid”, schreef het college van burgemeester en wethouders onlangs aan de gemeenteraad. „Dit initiatief maakt gebruik van de groei van de stad, van de gemeentelijke collectie en sluit aan bij de statuur van Rotterdam als stad van kunst en cultuur.”

In de brief aan de raad wordt het plan omschreven als een „particulier initiatief”. Volgens Pijbes is het plan voor een nieuw museum op Zuid „in de boezem van de gemeente” ontstaan, en heeft Droom en Daad zich als vermogende private partij gemeld. De stichting is begin vorig jaar opgericht door de familie Van der Vorm, grootaandeelhouders van investeringsmaatschapij HAL. Droom en Daad investeert in „projecten die bijdragen tot een mooi en aantrekkelijk Rotterdam”, volgens de eigen site.

Zowel de gemeente als het museum wil nu nog geen commentaar geven over dit nieuwe initiatief. Volgens bronnen ziet Boijmans-directeur Sjarel Ex potentie in Rotterdam-Zuid omdat veel inwoners hier relatief weinig in aanraking komen met kunst en cultuur.

Boijmans wil in 2019 de deuren sluiten voor de renovatie die mogelijk zeven jaar zal duren. De kosten van verbouwing tot een ‘toekomstbestendig’ museum zijn geraamd op 223,5 miljoen euro. Boijmans wil van de huidige ruim 300.000 bezoekers per jaar groeien naar jaarlijks 500.000 bezoekers. Droom en Daad is tevens in gesprek met de gemeente en Boijmans om financieel bij te dragen aan de renovatie, bevestigt Pijbes. Die verbouwing heeft op dit moment prioriteit boven een nieuw museum, zegt hij.

Tijdens de renovatie wil Boijmans op diverse plekken in Rotterdam wel tijdelijke exposities inrichten om de collectie toegankelijk te houden en zich op verschillende wijzen te profileren.