Palestina

Honderden Palestijnen moeten vertrekken uit Oost-Jeruzalem

Honderden Palestijnen moeten definitief hun woningen in de wijk Silwan in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem verlaten. Het Hooggerechtshof van Israël oordeelde woensdag dat de Joodse organisatie Ateret Cohanim inderdaad het recht heeft om de bewoners uit te zetten. Daarmee komt er een einde aan een zaak die al zeventien jaar speelt. Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft de uitspraak gevolgen voor zeventig families en zevenhonderd Palestijnen. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem spreekt van een „zuivering” van Palestijnen. Ateret Cohanim koopt Palestijnse huizen en landerijen op in Oost-Jeruzalem om daar Joodse nederzettingen te stichten. In 2001 wees de staat het beheer van de bewuste woningen in Silwan toe aan de organisatie. (NRC)