Ontwerper blauwe bewegwijzeringsborden Gerard Unger overleden

Unger is het brein achter 38 lettertypes die wereldwijd gebruikt worden. Ook ontwierp hij de letters op de blauwe bewegwijzeringsborden boven de Nederlandse autowegen.

Gerard Unger in 2013.
Gerard Unger in 2013. Foto Maurice Boyer

Gerard Unger, ‘s lands bekendste letterontwerper, is vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Bussum, meldt persbureau ANP. Unger is vooral bekend als ontwerper van de belettering op de blauwe bewegwijzeringsborden langs en boven de Nederlandse autowegen. Ook ontwierp hij de borden in de Amsterdamse metro en de wegwijzers voor toeristen in Rome.

Unger studeerde grafisch design en typografie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij ontwierp niet alleen de letters die we dagelijks in het verkeer tegenkomen, ook is hij het brein achter 38 verschillende lettertypen.

“Wie er oog voor heeft, ziet de hand van Unger al bij het ontbijt”, schreef NRC-redacteur Arjen Ribbens vorige maand nog.

Het lettertype ‘Gulliver’, een van zijn bekendste ontwerpen, wordt zowel door Nederlandse als door internationale media als USA Today en de Stuttgarter Zeitung gebruikt. Het lettertype staat bekend als de “zuinigste letter ter wereld”, omdat er veel tekens op één krantenregel passen. Andere bekende lettertypes zijn ‘Swift’, dat gebruikt wordt door Trouw, en ‘Capitolium News’, waar de Volkskrant in schrijft.

Geprezen

De letterontwerper was decennialang als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie, ook werkte hij voor de Universiteit Leiden en de Engelse University of Reading. In 1984 won Unger de H.N. Werkman-prijs voor zijn hele oeuvre. In de jaren die volgden mocht hij nog enkele andere onderscheidingen in ontvangst nemen.

De ontwerper was al langere tijd ziek. Unger was getrouwd met sieradenkenner Marjan Unger, die eerder dit jaar overleed aan botkanker.