Negen maanden cel voor vastgoedfraude in zaak-Klimop

De projectontwikkelaar heeft zich schuldig gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrifte. Hij is de 22ste die in de Klimop-zaak voor de rechter moest verschijnen.

De Amsterdamse Zuidas.
De Amsterdamse Zuidas. Foto Berlinda van Dam/Hollandse Hoogte

Projectontwikkelaar Harry Muermans moet negen maanden de cel in voor zijn aandeel in de Klimop-fraudezaak. Dat heeft de rechtbank van Limburg vrijdag bepaald. Ook moet hij ruim 1,36 miljoen euro terugbetalen aan de Staat.

De 72-jarige Muermans heeft zich schuldig gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrifte. De projectontwikkelaar was betrokken bij de grote vastgoedfraude die bekend is komen te staan als de Klimop-affaire. Muermans heeft zichzelf volgens de rechter met bijna 1,4 miljoen euro verrijkt bij de bouw van het Eurocenter op de Amsterdamse Zuidas. Via een bv en valse overeenkomsten kon de ontwikkelaar het geld doorsluizen, ten koste van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds.

Lees ook: De grootste vastgoedfraudezaak ooit in drie cijfers, drie letters en één gebouw

OM eiste jaar celstraf

Volgens de rechter heeft Muermans geen enkel moreel besef getoond over de laakbaarheid van zijn acties. Het OM had eerder een gevangenisstraf van een jaar geëist. De rechter koos voor een iets lagere straf, onder meer vanwege de hoge leeftijd van de Roermondenaar.

Muermans is de 22ste persoon die in de Klimop-zaak voor de rechter moest verschijnen. Via juridische constructies werden honderden miljoenen euro’s weggesluisd van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. In ruil voor smeergeld kochten en verkochten pensioenfondsdirecteuren vastgoed tegen ongunstige prijzen. De zaak, waarmee naar schatting 250 miljoen euro was gemoeid en waarbij meer dan veertig verdachten waren betrokken, is een van de meest omvangrijke vastgoedfraudezaken ooit in Nederland.