Minister maakt miljoenen vrij voor A16 en A4

Er komt een nieuwe rijstrook op de A4 om de flessenhals bij Leidschendam te ontzien. Ook is een nieuwe oeververbinding in Rotterdam afgesproken. Over de Maas heen of eronder door.

De Brienenoordbrug over de Maas.
De Brienenoordbrug over de Maas. Foto Bas Czerwinski/ANP

Rotterdam krijgt een nieuwe oeververbinding voor een snelweg en openbaar vervoer, die de steeds drukker wordende A16 moet ontzien. Dat heeft verantwoordelijk minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen (VVD) afgesproken met Rotterdam en Den Haag, omliggende gemeenten en de provincie Zuid-Holland. Het akkoord is onderdeel van een groot pakket met afspraken over de bereikbaarheid in heel Nederland, het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Hoe de oeververbinding vorm krijgt, of het bijvoorbeeld een brug of een tunnel wordt, wordt nog nader onderzocht en wanneer het werk klaar is, moet ook nog blijken. De twee potentiële locaties zijn Feijenoord-Kralingen en Ridderkerk-Krimpen aan den IJssel, ten westen en ten oosten van de Brienenoordbrug. Het Rijk maakt daar 200 miljoen euro voor vrij, de regio 280 miljoen euro.

Het onafhankelijke Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) berekende vorige maand dat automobilisten over vijf jaar 35 procent meer reistijd zullen hebben.

Van Nieuwenhuizen maakte donderdagavond laat ook bekend nog eens tachtig miljoen euro uit te trekken voor een extra rijstrook op de A4 tussen de knooppunten Den Burg en Den Haag. De aansluiting met de N14 bij Leidschendam is een beruchte flessenhals die vaak voor files zorgt. De vertraging die vrachtwagens daar opliepen kostte de economie vorig jaar bijna 24 miljoen euro, stelden transportorganisatie TLN en verladersorganisatie evofenedex woensdag. Het geld komt bovenop de vijftig miljoen euro die al voor dat project klaar lag.

De minister kondigde tot slot een breder Ringvaartaquaduct bij Roeloefarendsveen aan, waar de A4 in twee richtingen vier stroken krijgt.

Correctie (22 november 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat TLN de schade door files op de A4 op bijna 24 miljard euro schatte, in plaats van bijna 24 miljoen euro. Hierboven is dat aangepast.