Justitie eist ruim drie jaar cel tegen extremist Vincent T.

T. richtte de extreem-rechtse groepering ‘Anti Terreur Brigade’ (ATB) op. De groep zou ‘Nederlanders’ willen ‘beschermen’ tegen moslims.

Foto Luuk van der Lee/Hollandse Hoogte

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag veertig maanden cel geëist tegen Vincent T. uit het Gelderse Doornenburg. Hij bereidde een misdrijf “met terroristisch oogmerk” voor, meent justitie. T. zou de intentie hebben gehad om geweld te plegen tegen moslims, islamitische instellingen en linkse kopstukken.

T. richtte de extreem-rechtse groepering ‘Anti Terreur Brigade’ (ATB) op. De groep zou ‘Nederlanders’ willen ‘beschermen’ tegen moslims. De 44-jarige T. bewaarde bijna tweeduizend kogels op zijn slaapkamer, zo bleek uit eerdere berichtgeving van NRC. Hij was nog op zoek naar een geschikt wapen. Ook beschikte hij over “een recept voor een ingrediënt om een explosief te maken”. “Voldoende om een kleine oorlog mee te beginnen”, aldus de officier van justitie in Zutphen volgens persbureau ANP. T. had geen concreet uitgewerkte plannen voor een aanslag, maar dat is voor een veroordeling niet nodig. Justitie stelde vrijdag:

“In dit land mag iedereen denken wat hij wil. En binnen de grenzen van de wet mag heel veel gezegd en geschreven worden. Maar er ligt een rode lijn bij geweld, inclusief het voorbereiden ervan en het dreigen ermee.”

Lees ook: Vincent T., fantast of gevaarlijke antimoslimterrorist?

‘Moslims bestrijden’

De extreemrechtse groep opereert via Facebook en zou als doel hebben “moslims te bestrijden”. Leden ronselde T. in chats, hij zou daarin onder meer hebben gezegd dat hij “linkse kopstukken” wilde doden. Hij had daarvoor specifieke personen op het oog zoals Volkert van der G. en het Amsterdamse gemeenteraadslid Sylvana Simons en hij beschikte veelal over de juiste adressen.

Leden van de ATB volgden fysieke trainingen om als ‘burgerwacht’ op te kunnen treden. De inlichtingendienst kwam T. al snel op het spoor omdat hij een aanslag zou willen plegen. Ook zat de inlichtingendienst achter meer ATB-leden aan, onder wie Ingrid K. en Rik H. die allebei actief zouden zijn op schietclubs. T. zelf noemde zijn uitspraken ‘grootspraak’.

Afgelopen maand signaleerde de AIVD nog in een rapport dat in extreemrechtse kringen een grote fascinatie voor wapens leeft, zo ook bij de ATB. De uitspraak volgt op 7 december.