Jenny Douwes en 18 andere ‘blokkeerfriezen’ in hoger beroep

De Friezen werden eerder deze maand veroordeeld tot taakstraffen, Douwes kreeg ook een voorwaardelijke celstraf.

Eerder deze maand werden de blokkeerfriezen veroordeeld door de rechtbank in Leeuwarden.
Eerder deze maand werden de blokkeerfriezen veroordeeld door de rechtbank in Leeuwarden. Foto Robin Utrecht/ANP

Negentien van de 34 veroordeelde ‘blokkeerfriezen’ gaan in hoger beroep. Dat hebben advocaten Tjalling van der Goot en Barbara Klunder vrijdag bekendgemaakt. Ook Jenny Douwes, die wordt gezien als boegbeeld van de groep, stapt naar het hof.

Eerder deze maand werden 34 Friezen veroordeeld voor hun aandeel in de snelwegblokkade die vorig jaar in Dokkum werd opgeworpen. In november versperde een groep Friezen de A7 om te voorkomen dat een bus vol Anti-Zwarte Piet-activisten de Sinterklaasintocht in Dokkum kon bereiken.

Lees ook: ‘Alles in dit land is zo links als de klere’, zegt veroordeelde ‘blokkeerfries’

‘Klaar mee’

Volgens Van der Goot, die 33 van de Friezen bijstaat, is onder meer niet bewezen dat al zijn cliënten de intentie hadden om de snelweg te blokkeren. Ook trekt hij in twijfel of alle veroordeelden “nauw en bewust” samenwerkten aan de blokkade. Bovendien zouden de opgelegde straffen te zwaar zijn. Van der Goot vindt het onder meer vreemd dat Douwes de hoogste straf opgelegd kreeg, terwijl zij niet aanwezig was. Barbara Klunder, die de 34ste Fries bijstaat, zegt desgevraagd dat hij ook in hoger beroep gaat.

De rechtbank in Leeuwarden legde 33 Friezen begin november tot 200 uur taakstraf op. Jenny Douwes, die op Facebook opriep tot de blokkade, kreeg 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf voor opruiing. Meteen na de uitspraak zeiden de veroordeelden al dat zij in hoger beroep wilden gaan, later bleek dat slechts een deel van de Friezen door wilde procederen. Volgens Van der Goot hebben de veroordeelden die níet in hoger beroep gaan, hier meerdere redenen voor.

“Het varieert van ‘ik ben er klaar mee’ tot ‘ik heb last van stress’. Anderen willen niet het risico lopen dat zij een zwaardere straf krijgen dan in eerste aanleg.”