Halsema: geen boerkaverbod in Amsterdam

De burgemeester zegt niet mee te werken aan het verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Burgemeester Femke Halsema.
Burgemeester Femke Halsema. Foto Remko de Waal/ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zal niet meewerken aan het handhaven van een verbod op gezichtsbedekkende kleding in de hoofdstad. Dat zei ze vrijdagavond bij een bijeenkomst met jongeren in Amsterdam Nieuw-West. “Je kan ervan op aan dat ik niet zal toestaan dat Amsterdam daar gevolg aan geeft.”

Lees ook het twistgesprek tussen Daniela Hooghiemstra en Maurits Berger: ‘Boerkaverbod is vrije samenleving onwaardig’

De Eerste Kamer stemde in juni in met een wetsvoorstel dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding verbiedt in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete van 410 euro. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66), die verantwoordelijk is voor het invoeren van het ‘boerkaverbod’, heeft nog geen ingangsdatum bepaald.

‘Geen vrouwen met nikab uit tram halen’

Burgemeester Halsema, die gaat over de openbare orde, zegt nu sowieso niet te willen meewerken aan het handhaven van het verbod:

“Het past niet bij Amsterdam dat we vrouwen uit de tram halen omdat ze een nikab dragen. Dat is toch onbespreekbaar?”

Het plan voor een boerkaverbod is oorspronkelijk afkomstig van Geert Wilders (PVV) en werd daarna overgenomen door de kabinetten Rutte I en II. Het betreft een verbod op het dragen van boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen.

De vertrekkende Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg zei in 2012 dat Amsterdamse politieagenten niet altijd een boete zouden uitschrijven als het verbod van kracht zou worden. “De agent moet de situatie per geval inschatten en kan dan kiezen of hij waarschuwt of een boete uitdeelt.”