Grensstad Tijuana roept noodtoestand uit vanwege migrantenkaravaan

De burgemeester omschrijft de aanwezigheid van zo’n 5.000 migranten in de Mexicaanse stad als een ‘humanitaire crisis’. Hij heeft de Verenigde Naties om noodhulp gevraagd.

Een vrouw en haar kind die meeliepen met de migrantenkaravaan onder een brug in de Mexicaanse stad Tijuana.
Een vrouw en haar kind die meeliepen met de migrantenkaravaan onder een brug in de Mexicaanse stad Tijuana. Foto Rodrigo Abd/AP

De burgemeester van Tijuana heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen omdat de migrantenkaravaan met inmiddels al bijna vijfduizend Midden-Amerikanen in zijn stad bivakkeert. Hij omschreef de situatie als een “humanitaire crisis”.

Ook heeft de burgemeester van de Mexicaanse grensstad de Verenigde Naties verzocht om de migranten te ondersteunen. Burgemeester Juan Manuel Gastelum zei dat hij de publieke middelen van de stad niet wil gebruiken om de mensen in de karavaan te helpen.

Voorlopig verzorgen vrijwilligers en ambtenaren de migranten in de stad, waar zo’n 1,6 miljoen mensen wonen. De karavaan verblijft in een geïmproviseerd asiel in een sportcomplex.

Lees ook deze reportage van NRC-correspondent Nina Jurna, die met de karavaan meereisde: Karavaan komt op krachten – en trekt dan door naar de VS

Mogelijk maandenlang verblijf

Op de meeste plaatsen waar de in oktober vanuit Honduras vertrokken migranten overnachtten, werden zij goed ontvangen. Zelfs arme steden zorgden ervoor dat de migranten eten kregen en een plek hadden om te rusten. Op die plekken bleef de karavaan echter vaak maar een of twee nachten.

Tijuana ligt aan de grens met de VS - ter hoogte van San Diego - en is de laatste rustplek voor de overtocht. Sommigen van de migranten zullen daar dus maanden moeten verblijven voordat zij de mogelijkheid krijgen om een Amerikaanse asielaanvraag in te dienen.

De Amerikaanse president Donald Trump, die al wekenlang de migranten uitmaakt voor criminelen en bendeleden, dreigde gisteren de zuidelijke grens te sluiten. Dit zou betekenen dat de migranten nog langer in Tijuana vast komen te zitten.

De migranten komen voornamelijk uit Honduras, El Salvador en Nicaragua. Zij ontvluchtten geweld en armoede in hun thuisland en trokken daarom massaal naar de VS. In de hoop op een veiligere tocht, besloten zij in een grote groep te reizen.