Frankrijk geeft 26 geroofde kunstwerken terug aan Benin

De kunst werd in 1892 door militairen van het Franse leger meegenomen uit het West-Afrikaanse land.

Drie standbeelden die eind negentiende eeuw werden meegenomen uit het gebied waar nu Benin ligt. De kunstwerken staan in een museum in Parijs.
Drie standbeelden die eind negentiende eeuw werden meegenomen uit het gebied waar nu Benin ligt. De kunstwerken staan in een museum in Parijs. Foto Philippe Wojazer/Reuters
Lees ook: Macron doorbreekt taboe op teruggave Afrikaanse kunst

Frankrijk geeft 26 geroofde kunstwerken terug aan de overheid van Benin. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron besloten, meldt de Franse regering vrijdag. De kunst werd in 1892 door militairen van het Franse leger meegenomen uit het West-Afrikaanse land.

De Beninese autoriteiten hadden een formeel verzoek ingediend om de kunstwerken, die zich momenteel op Franse bodem bevinden, terug te krijgen. Macron streeft ernaar de artefacten zo snel mogelijk over te dragen. De president zei ook dat hij in het eerste kwartaal van 2019 een bijeenkomst wil organiseren met alle relevante Afrikaanse en Europese politici om te spreken over de teruggave van geroofde Afrikaanse kunst.

Lees ook: ‘Wat als 90 procent van het Franse erfgoed in Afrika lag?’

Macron baarde vorig jaar opzien door bij een lezing in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, verregaande uitspraken te doen over het retourneren van uit Afrika meegenomen kunstwerken. “Binnen vijf jaar wil ik dat de voorwaarden geregeld zijn om het Afrikaanse erfgoed tijdelijk of definitief terug naar Afrika te brengen”, zei het staatshoofd toen. Hij vond het onbestaanbaar dat Afrikanen naar Europa moeten om hun erfgoed te kunnen zien.