Deze pan is een huisgenoot

Cadeaus De gietijzeren braadpan van Le Creuset geef of krijg je voor het leven. Het is een van de weinige pannen die op tafel mogen.

Foto Merlijn Doomernik

Er is een liedje van Acda en De Munnik, Cd van jou cd van mij. Het refrein gaat over de boedelscheiding na het einde van een relatie. De cd’s zijn te overzien, maar wat als ze samen een pan van Le Creuset hadden gehad? De vraag wie de Creuset krijgt, kan van een simpele boedelscheiding een vechtscheiding maken.

De gietijzeren braadpan van Le Creuset koop je, of krijg je, voor het leven. Na verloop van tijd wordt het roomkleurige email aan de binnenkant misschien een beetje bruin van de aanbaksels, maar zelfs als er heel kleine chipjes email loslaten, wat niet zou mogen, gooi je een Creuset niet weg. Deze pan is een huisgenoot, hij staat voor samen eindeloos tafelen nadat uren de bœuf bourguignon op het fornuis heeft staan pruttelen, terwijl de geuren zich langzaam door het hele huis verspreidden. Het is een van de weinige pannen die op tafel mag.

Maar waarom moet het per se een Creuset zijn?

De bekendste kookwinkel van Parijs, dus van Frankrijk en misschien wel van de wereld, is DeHillerin. Daar verkopen ze de braad- en stoofpannen van Staub. Die zijn een tikje minder duur, en ze zijn zwart van binnen, maar verder ontlopen Staub en Le Creuset elkaar niet zoveel. Maar je hebt nu eenmaal Staub-mensen en Le Creuset-mensen. Bij DeHillerin zijn ze van Staub, het grootste deel van de kokende mensheid is van Le Creuset.

Misschien zijn Creuset-mensen gevoeliger voor traditie. Staub bestaat sinds 1974, Le Creuset sinds 1925. Julia Child, de beroemde tv-kok die de Franse keuken naar de Verenigde Staten bracht, kookte met Le Creuset. Nigella Lawson kookt met Le Creuset. Janneke Vreugdenhil moest bij haar scheiding afstand doen van een paar van haar Creusets, met pijn in het hart.

Vind hier alle cadeautips van NRC: Geef eens een klassieker

Er is geen pan die het thuiskoken meer belichaamt dan deze klassieker. In design-encyclopedieën zul je het oranje ronde model aantreffen, het exemplaar dat het meest lijkt op de eerste pan die ijzergieter Armand Desaegher en emailleerder Octave Aubecq ooit fabriceerden. De pannen die Le Creuset nu maakt zijn sterker en duurzamer dan die van vroeger en verkrijgbaar in talloze kleuren en modellen. Maar nog steeds komen alle gietijzeren pannen uit Fresnoy-le-Grand, waar ze ook nog steeds met mensenhanden worden afgewerkt. Inmiddels maakt Le Creuset ook pannenlappen, messen, kopjes en pepermolens. Veel overigens ook met die typische Le Creuset-gloed, waardoor het zelfs bij een pepermolen van kunststof lijkt alsof ie net uit het vuur komt.