Die ene geur

Cadeaus Chanel 5 is het beroemdste parfum ter wereld, maar het zou zomaar kunnen dat de meeste van de verkochte flesjes zelden open zijn geweest.

Chanel No. 5 Eau de parfum verstuiver, 50 ml: 98 euro
Chanel No. 5 Eau de parfum verstuiver, 50 ml: 98 euro

Vraag wat het beroemdste parfum ter wereld is, en bijna iedereen zal ‘Chanel 5’ zeggen. Maar, zo ontdekte ik vijf jaar geleden toen ik op een beauty-evenement veertig vrouwen blind liet ruiken, lang niet iedereen kent het. Verder dan ‘zepig’ kwamen de meesten niet, terwijl de geur nog altijd internationaal in de topdrie van bestverkochte geuren staat.

Het dus zomaar kunnen dat de meeste van de flessen die worden gekocht (en geschonken) zelden open zijn geweest. Naar verluidt zou de geur nu waarschijnlijk ook nooit de winkels hebben gehaald. Voor de hedendaagse vrouw is de geur te uitgesproken en lang niet zoet genoeg. Veel van de (jonge) testers noemden hem te ouwelijk.

Vind hier alle cadeautips van NRC: Geef eens een klassieker

Tegelijk is dat het goede aan Chanel 5, dat geldt als de eerste abstracte geur – dankzij de C12-aldehyde, een synthetische stof die in parfums zorgt voor een poederige, zepige noot ruikt-ie niet meer naar de roos, jasmijn en ylang ylang die er in zitten. Chanel 5 is een bijzondere, volwassen geur. Dat wil zeggen: het parfum en de eau de toilette, want die ruiken nog het meest naar het origineel uit 1921. Het populaire eau de parfum komt uit de jaren tachtig, en heeft de zwoele vanilletonen die destijds erg populair waren. Voor jonge meisjes is er de ‘instapvariant’ No 5 eau première, een eau de parfum die lichter, minder zepig en ja, zoeter is dan het origineel. Ook wat toegankelijker, maar net wat spannender dan de Eau première is het twee jaar geleden gelanceerde eau de toilette No 5 L’eau: fris, minder poederig, maar niet zoet.

Speciaal voor de feestdagen zijn L’Eau en het eau de parfum nu ook te koop in een rode fles (150 euro voor 100 ml).